Bernát, Felícia
EUR 383,91 Ft
USD 362,94 Ft
8 °C
30 °C

Viszály az Esterházy-házban

2002.10.17. 12:24
Esterházy Antal herceg azt állítja, kirúgták a családi vagyont kezelő alapítványoktól és fizetést sem kap. Az alapítvány vezetője szerint a herceg a modernizációt nem volt hajlandó elfogadni.
Viszály tört ki az Esterházy-házban a több mint 1,1 milliárd euróra becsült vagyon körül Esterházy Antal és Stefan Ottrubay, az Esterházy-alapítványok igazgatója között, állítja a Kurier című bécsi lap. A 13. Esterházy herceg azt panaszolta, hogy kitették az Esterházy-alapítványokból, s május óta nem kapott onnan pénzt. Ez azt jelenti, hogy nem vehet részt az alapítványok családi tanácsában és nem fizetik neki az ehhez kapcsolódó juttatásokat.

Három vagyonkezelő alapítvány

Az Esterházy család vagyonát Melinda, 12. Esterházy herceg özvegye és kizárólagos örököse 1996-ban három alapítványba vitte be. A család tagjai az alapítványokból kaptak juttatásokat, s az első öt évben a külső szemlélők számára úgy tűnt, hogy minden a legnagyobb rendben van.

Pénzügyi átvilágítás

A Svájcban visszavonultan élő 80 éves Melinda azonban tavaly átvilágíttatta és a hatékonyabb és kevésbé költséges irányítás céljából átszerveztette az Esterházy-javak igazgatását. Ez személyi változásokkal is járt - így egyebek között a három alapítványnak Ottrubay személyében egy igazgatója van -, és állítólag Esterházy Antal ezeket a változásokat nem fogadta el.

Antal herceg felpanaszolta, hogy az átszervezés óta egyre inkább megnyirbálták jogait, szerinte azért, mert Melindának azt mondták, hogy a nyilvánosság előtt szidta őt, noha ez nem igaz. Hangsúlyozta, hogy elfogadta az alapítványok átszervezését és a személyi változásokat, de megítélése szerint Stefan Ottrubay megjelenése óta őt egyre inkább háttérbe szorították.

A herceg szorosabbra húzza az övet

Esterházy Antal elmondta azt is, hogy közölték vele: nem élhet Burgenlandban, és évente csak 4-6 alkalommal látogathat oda. Továbbá nem kap pénzügyi juttatást és családtagjainak apanázsát is felére csökkentették. Korábban Esterházy Antal vezette a három Esterházy-alapítvány közül a legnagyobbat, az Eisenstadt-alapítványt. Ehhez tartozik a kismartoni kastély a kastélyparkkal, 20 ezer hektárnyi szőlő, erdő és szántó. Esterházy Antal közölte, hogy kénytelen szorosabbra húzni az övet, hiszen magánvagyona közlése szerint 327 028 eurót tesz ki.

Ottrubay: A herceg jól él

Stefan Ottrubay, Melinda unokaöccse - aki eredeti foglalkozását tekintve befektetési tanácsadó - azt állítja, hogy Antalnak jelentős magánvagyont juttattak. Ez lehetővé teszi, hogy társadalmi helyzetének megfelelően éljen, a családja számára pedig továbbra is apanázst folyósítanak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Hírek