Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Felépítették az esztergomi várat Ankarában

2005.05.31. 07:25
A törökök saját ingatlan beruházásként Ankara egyik kerületében felépítették az esztergomi vár hasonmását. A Népszabadság beszámolója szerint az egymillió lakosú Keciören negyedben létrehozott kulturális központot hatalmas népünnepéllyel övezve a Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök és a török kormány több tagjának jelenlétében nyitották meg.

Az ankarai Estergon Kalesi, azaz Esztergom vára építése hat évig tartott, és magyar pénzben több milliárd forintba került. Az ötemeletes, éttermeknek és bazársornak egyaránt otthont adó építménynél a Dunát egy mesterséges tó szimbolizálja, de kialakítottak egy közel 700 méter hosszan dübörgő vízesést is - írja a Népszabadság.

Politikai gesztus

Az Ankara északi kerületében, az egymillió lakosú Keciörenben vasárnap átadott építmény kulturális központként üzemel majd. A hatalmas népünnepéllyel övezett megnyitón részt vett Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök, valamint kabinetjének több tagja. - Erdogan kormányfő részvétele komoly politikai gesztus - mondta a Népszabadság Kolumbán György, aki egy másik fideszes önkormányzati képviselőtársával, Petrovics Jánossal Esztergom városának képviseletében utazott a megnyitóra.

Janicsár ének

A közelmúltban Budapesten járt Erdogan miniszterelnök, valamint Keciören polgármestere, Turgut Altinok egyaránt azt hangsúlyozta, hogy Törökország büszkén és tisztelettel tekint vissza történelmére, így a Magyarországhoz fűződő különleges viszonyra is. Az esztergomi vár különleges szerepet tölt be a török köztudatban és kultúrában. Estergon Kalesi címmel egy hajdanán janicsárindulóként használt, de ma is népszerű virágének született az erődítményről.


Az ankarai Estergon Kalesi

A tervek szerint a turisztikai látványosságnak szánt kulturális központban alakítják majd ki a török nyelvű világ tárgyi emlékeit gyűjtő új Etnográfiai Múzeumot. A lap szerint szó van arról is, hogy itt állítsák ki az esztergomi vár egykori török zászlóját is. A Japánban restaurált hat négyzetméteres lobogót nemrégiben mutatták be a nyilvánosságnak Isztambulban.