Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Halálra ítélték a kínai ételmérgezőt

2002.09.30. 10:49
Három órás tárgyalás után halálra ítélték azt a tangshani étteremtulajdonost, aki saját bevallása szerint féltékenységből tett patkánymérget a konkurens étterem ételeibe.
Csen Zenpinget a CNN jelentése szerint szeptember 16-án egy vonaton sikerült letartóztatniuk a kínai hatóságoknak. Zenping 15-én több mint háromszáz embert mérgezett meg. Az elkövető elmondta, saját üzlete nem volt elég sikeres, és féltékeny volt a szomszédos talponálló tulajdonosára.

Az esetnek pekingi jelentések szerint 38 halálos áldozata van, és a mérgezettek többsége iskoláskorú gyerek. A mérgezett rizsgombócból fogyasztók egy része már az ételbárban összeesett.

A BBC értékelése szerint, az ítélet azért volt ilyen súlyos, mert a bíróságra a gyermek- és halálos áldozatok nagy száma miatt hatalmas nyomás nehezedett. A hírügynökség azonban hozzáteszi: egy olyan országban, ahol a bíróság gyakorlatilag a kommunista párt kézi vezérlése alatt működik, és a vallomásokat általában veréssel sikerül kicsikarni a gyanúsítottakból, számtalan kétség merülhet fel az ítélet megalapozottságát illetően.

A Chinanews.com tudósítása szerint, helyi lakosok tüntetést rendeztek a bíróság épülete előtt, arra szólítva fel a bírákat, hogy gyorsan, és határozottan ítélkezzenek. A lap jelentése szerint a gyanúsítottat több mint húsz rendőrségi jármű kísérte az ítélethozatal helyszínére.