Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Halálra ítélték a kínai ételmérgezőt

2002.09.30. 10:49
Három órás tárgyalás után halálra ítélték azt a tangshani étteremtulajdonost, aki saját bevallása szerint féltékenységből tett patkánymérget a konkurens étterem ételeibe.
Csen Zenpinget a CNN jelentése szerint szeptember 16-án egy vonaton sikerült letartóztatniuk a kínai hatóságoknak. Zenping 15-én több mint háromszáz embert mérgezett meg. Az elkövető elmondta, saját üzlete nem volt elég sikeres, és féltékeny volt a szomszédos talponálló tulajdonosára.

Az esetnek pekingi jelentések szerint 38 halálos áldozata van, és a mérgezettek többsége iskoláskorú gyerek. A mérgezett rizsgombócból fogyasztók egy része már az ételbárban összeesett.

A BBC értékelése szerint, az ítélet azért volt ilyen súlyos, mert a bíróságra a gyermek- és halálos áldozatok nagy száma miatt hatalmas nyomás nehezedett. A hírügynökség azonban hozzáteszi: egy olyan országban, ahol a bíróság gyakorlatilag a kommunista párt kézi vezérlése alatt működik, és a vallomásokat általában veréssel sikerül kicsikarni a gyanúsítottakból, számtalan kétség merülhet fel az ítélet megalapozottságát illetően.

A Chinanews.com tudósítása szerint, helyi lakosok tüntetést rendeztek a bíróság épülete előtt, arra szólítva fel a bírákat, hogy gyorsan, és határozottan ítélkezzenek. A lap jelentése szerint a gyanúsítottat több mint húsz rendőrségi jármű kísérte az ítélethozatal helyszínére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!