Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Vérhasfertőzés Oroszországban: 775-en kórházban

2002.11.07. 13:11
A dél-oroszországi Kropotkin városában és környékén csütörtök délig 775-re nőtt az ételmérgezés miatt kórházba kerültek száma. A betegek közel kétharmada 15 év alatti gyermek.
Az egészségügyi hatóságok közlése szerint a hétfőn indult tömeges bélfertőzést minden bizonnyal a városi tejfeldolgozó üzem termékei okozták.

Leállították a tejüzemet

Ezt erősíti meg a laboratóriumi vizsgálatok csütörtök délután megkapott eredménye is. A gyanúba került üzemet még szerdán leállították. A Moszkvától mintegy 1200 kilométerre délre fekvő város iskolái a helyi tejfeldolgozóból kapják a tejtermékeket, s a megkérdezett gyerekek többsége a napokban evett azokból az ételekből, amelyeket az üzem által szállított tejföllel és túróval készítettek el.

Illetékesek szerint folyamatosan további betegek jelentkeznek, magas, közel 40 fokos láz, gyomorbántalmak és hányás panaszával. Az orvosok eddig 22 betegnél erősítették meg a vérhas diagnózisát.

Vérhas ellen oltanak az iskolákban

Az érintett Krasznodari területen a rendkívüli helyzetre való tekintettel több mint 900 kórházi ágyat szabadítottak fel az ételfertőzöttek gyógyításához. Az oktatási intézményekben hozzáláttak a még egészséges gyermekek vérhas elleni beoltásához, a gyanúba került tejüzem termékeit kivonták az üzletekből, s a hatóságok kampányszerűen fertőtlenítik a közétkeztetést biztosító üzemeket és konyhákat. A tömeges vérhasfertőzés felelőseinek feltárására ügyészségi vizsgálat indult.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!