Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Szükségállapot Szicíliában

2002.10.30. 16:34
Sorozatos földrengések tartják félelemben Szicília lakóit. A vasárnap kitört Etna szakértők szerint mozgásban van és akár évszázados katasztrófát is okozhat.
A háromezer méteres vulkán egy év szünet után vasárnap újra kitört. A vasárnapi kitörés során száz méteres magasságokba lövelt a láva, a műholdas felvételek szerint a hamu elérte a több száz kilométerre fekvő Líbiát is.

Az olasz kormány szükségállapot kihirdetését rendelte el az érintett régióban. A vulkán közelében fekvő Catania városában gázmaszkokat osztottak ki a légzési nehézségekre panaszkodó lakosságnak. Az iskolákat és a helyi repülőteret bezárták. A polgármester betiltotta a kismotorok használatát, mivel az utcákat ellepő hamu életveszélyessé teszi a közlekedést ezekkel a járművekkel.

Folyamatos földrengés

A korábbi napokhoz hasonlóan kedden és szerdán is kisebb földrengések tucatjai rázták meg a környéket. A legerősebb földmozgás a Richter-skála szerinti 4,4-es erősségű volt, ami számtalan házat romba döntött, mintegy ezer ember vált hajléktalanná.

Egyes szakértők szerint a vulkánkitörés mozgásba hozta a hegyet, amelynek északi oldala körülbelül egy métert csúszott a tenger felé. Boris Behnke a cataniai egyetem munkatársa a Spiegelnek elmondta, a hegy északi részén törések keletkeztek, "az Etna mozgásban van". Behnke óvott attól, hogy alábecsüljék a vulkánt. Mint kifejtette, egyelőre a lávafolyam egyetlen emberlakta települést sem veszélyeztet, de ha a hegy csúszásnak indul, az óriási katasztrófához vezet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!