Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Ezer ember vált hajléktalanná az Etna miatt

2002.10.31. 10:54
Szükségállapotot hirdettek Szicília egy részén, miután az Etna tűzhányó kitörései és a földrengések legalább ezer embert tettek hajléktalanná. A láva már nem fenyeget lakott településeket, de a környék iskoláit, és a repteret továbbra is zárva tartják.
Eddig legalább 1000 ember vált hajléktalanná Szicíliában az Etna vasárnap óta tartó kitörései, és azt kísérő földrengések miatt. Jelentések szerint azonban senki sem szenvedett súlyos sérüléseket a főleg Santa Venerinát, Giarrét és Zafferana Etnát sújtó rengésekben. Az olasz kormány szükségállapotot hirdetett a vulkán közelében fekvő területeken, és arra kötelezte a környék szállodáit, hogy fogadják be az otthontalanná vált családokat. A legerősebb rengés a Richter-skála szerinti 4,3 erősségű volt, amely kedden rázta meg a tartományt, és legalább 100 házat rongált meg súlyosan. Ezt a rengést több másik is követte még a hét során, de szakértők szerint további földrengések sem zárhatóak ki.

A láva nem fenyeget településeket

A hegy oldalán hömpölygő lávát tanulmányozó kutatók szerdán arra következtettek, hogy a legrosszabbon már túl vannak. "A vulkán állapota még nem stabilizálódott, de már sokkal nyugodtabbnak tűnik, mint kedden"- mondta Enzo Boschi, az Országos Geofizikai Intézet igazgatója. A mentőalakulatokat legjobban aggasztó két lávafolyam egyike már majdnem megállt, a másik sebessége pedig jelentősen lassult, jelentette a BBC. A beavatkozásoknak köszönhetően a láva sem az északi, sem a déli oldalon nem veszélyeztet lakott településeket, de több, közkedvelt kirándulóhelyet le kellett zárni, mert a kitörések a sífelvonókat is tönkretették.

Autóikban éjszakáztak

Catania repülőterét továbbra is lezárva tartják a levegőben gomolygó nagy mennyiségű hamu miatt. Az Etna lábánál fekvő egyik településen, Linguaglossában az iskolákat is bezárták, de a templomok továbbra is nyitva tartanak. Többen az éjszakát az autójukban töltötték, hogy gyorsan menekülhessenek, ha bekövetkezik a legrosszabb.

Európa vulkánja

Az Etna Európa legnagyobb, és egyben legaktívabb tűzhányója. Kitörései során sokszor 100 méternél is magasabbra lövelli ki a magmát. A vulkanológusok szerint az Etna egyre veszélyesebbé válik az idő előrehaladtával. Utoljára tavaly júliusban és augusztusban tört ki, amit a kutatók az elmúlt 300 év "legösszetettebb" kitörésének írtak le. Egyes szakértők szerint a mostani vulkánkitörés mozgásba hozta a hegyet, amelynek északi oldala körülbelül egy métert csúszott a tenger felé. Boris Behnke a cataniai egyetem munkatársa a Spiegelnek elmondta, a hegy északi részén törések keletkeztek, "az Etna mozgásban van". Behnke óvott attól, hogy alábecsüljék a vulkánt. Mint kifejtette, egyelőre a lávafolyam egyetlen emberlakta települést sem veszélyeztet, de ha a hegy csúszásnak indul, az óriási katasztrófához vezet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!