Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Folyamatosan érkeznek a sérültek a kórházakba

2006.08.21. 14:43
Vasárnap este kilenc óra után 10-20 másodpercenként érkeztek a mentők, amelyek háromnegyed óra alatt 200 sérültet szállítottak az ügyeletes, Péterffy Sándor utcai Kórházba. Azóta is folyamatos a betegáradat.

"Nem tudjuk, hogy történt-e mulasztás" - jelentette ki Molnár Lajos egészségügyi miniszter hétfőn délben a Péterffy Sándor utcai kórházban, amely vasárnap este, a természeti csapás idején ügyeletet adott.

Akik bekerültek

A miniszter kijelentette, hogy az akkori helyzet szerint 15 súlyos sérült és négy-öt életveszélyes sérültet látnak el a fővárosi kórházakban. Vasárnap este összesen tizennégy orvosi intézmény vett részt az ellátásban, közölte Molnár, aki szerint vasárnap este az egészségügyi szolgáltatás példásan működött.

A vasárnapi vihar után 320 beteget kellett ellátni, hetvenen a kórházakban maradtak. Molnár szerint az egészségügy a váratlan helyzetekre is fel van készülve. Hogy a megszüntetendő betegszállítás során kiesett mentők nem fognak-e egy hasonló esetben hiányozni, arra azt válaszolták, hogy az októberig elkészülendő szakmai jelentésben erre is kitérnek majd.


Klikk a képre!

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, vasárnap este nem sokkal kilenc előtt kaptak értesítést a rendkívüli helyzetről a rendőrségtől, de augusztus 20-a minden évben kiemelt eseményként kezeli a rendezvényt, így elegendő - tizenkettő - mentőautó állt készen, amelyhez később még negyven csatlakozott.

Sok a külföldi sérült is

Budaházy Emil, a Péterffy vezetője kijelentette, hogy náluk három életveszélyesnek tűnő sérültet ápoltak, akik közül jelenleg egy még lélegeztető gépen van, a többiek állapota javult. Összesen 15 külföldi sérültet is elláttak. Vasárnap este kilenc után 10-20 másodpercenként érkeztek betegekkel mentők, így háromnegyed óra alatt 200 sérült volt a kórházban.

A legtöbb sérült egyszeres, "banális sérüléssel" jelentkezett, de voltak törések, valamint súlyos vese, máj, tüdő sérülések is. Az egyik traumatológus orvos kijelentette, a számok még nem véglegesek, mert folyamatosan érkeznek sérültek a kórházakba. Sokan a tűzijáték során, mások a viharban szerezték sérüléseiket.

Az Index érdeklődésére kiderült, hogy a hétfő reggeli rendkívüli kormányülésre Molnárt Lajos egészségügyi minisztert meg sem hívták, ott volt viszont Szekeres Imre honvédelmi, Lamperth Mónika önkormányzati miniszter, és Szilvásy György kancelláriaminiszter. Kérdésünkre, hogy Molnárnak volt-e már alkalma Gyurcsány Ferenccel személyesen tárgyalni, azt a választ kaptuk, hogy egyelőre nem beszéltek, de a kormányfő környezetével folyamatos kapcsolatban van az egészségügyi miniszter.