Mátyás
-6 °C
1 °C

A hideg markában Európa

2006.01.23. 11:52
Európa középső, északi és keleti részei, de még Törökország is a fagy szorításában vergődik. Bajorországban mínusz 33,8 fokot mértek hétfőre virradóra, Romániában a hét végén mínusz 28 fokra süllyedt a hőmérséklet, hatan fagytak meg. Ukrajnában több mint húsz ember fagyott meg a hét végén a harminc fokos fagyban. Törökországban a havazás 3700 falut vágott el a külvilágtól.

Két halálos áldozata van eddig Németországban a hét végén betört hidegnek. A hétfőre virradó éjszaka Bajorországban mérték a leghidegebbet: mínusz 33,8 fokot, Berlinben mínusz 20 fokot mutatott hétfőn reggel a hőmérő. A két halálos áldozatot Szász-Anhalt tartományból jelentették. Wolfen városában egy 74 éves, nehezen járó asszony csak a postaládáig akart menni, de elesett, s többé már nem tudott felállni. A másik holttestet, egy férfiét Salzwedel közelében fedezték fel egy mezőn.

A zimankó főleg az ország északi, keleti és déli részét sújtja, nyugaton valamivel enyhébb az időjárás. A szakemberek szerint a felmelegedés is ott kezdődik majd el, néhány nap múlva.

Németországban - csakúgy, mint a keletebbre fekvő országokban - a hajléktalanok csoportja a legveszélyeztetettebb. Berlinben a földalatti állomásain éjszakázhatnak, de bemennek a bankok előcsarnokaiba is, ahol a pénzkiadó és egyéb automaták vannak. Úgynevezett "fagybuszok" járják a várost; ha ezeknek a vezetői segítségre szorulót látnak az utcán, biztonságos helyre szállítják.

Hidegrekord Szlovákiában

Rekordnak számító hideget mértek hétfőre virradóan Szlovákiában, egy Árva megyei faluban, ahol a hőmérő higanyszála -28,4 Celsius-fokot mutatott. A falu, Ljeszek lakói különösebb megpróbáltatás nélkül viselték el a hideget, mert náluk rendszerint kemények a telek. Ennél is keményebb telekhez szoktak egy közeli falu, Erdőtka (Oravská Lesná) lakói. Szlovákia leghidegebbnek tartott településén ezúttal mérsékeltebb volt az éjszaka: hétfőre virradóra "csak" -24,8 fok hideg volt.


Klikk a képre!

Az ország más területein is rekordhideg volt az éjszaka: Poprádon -25,7 fokot mutatott a hőmérő, ami azt jelenti, hogy a Magas-Tátra lábainál fekvő városban ez volt az utolsó fél évszád leghidegebb január 22-i éjszakája. Poprádon utoljára 1947 februárjában volt ennél hidegebb, amikor kis híján -30 Celsius-fokot mértek. Szlovákiában hétfőn napközben az ország keleti végein lesz a leghidegebb, ahol a -16 fokot is elérő hideget erős szél kíséri.

Az országban az utak járhatók, közlekedési akadályokkal csak a keleti végeken kell számolni. A Szlovákiába utazók a hét minden napján szenteljenek különleges figyelmet annak, hogy bekapcsolt biztonsági övvel közlekedjenek, mert a hétfőtől vasárnapig tartó országos közlekedési akció során a rendőrök elsősorban a biztonsági öv használatára összpontosítanak.

Rendkívüli állapotok Törökországban

Elérte a hideghullám Törökország keleti részét is, ahol a hőmérő higanyszála mínusz 31 Celsius-fokra esett hétfőre virradó éjszaka Agri városában. A szomszédos Erzurum tartományban mínusz 26, míg Karsban, a török-örmény határ közelében mínusz 23 fokot mértek. Törökországban a havazás 3700 falut vágott el a külvilágtól, közülük több százban megszűnt az áramszolgáltatás is. Több repülőjáratot töröltek a térségben. Egy fiatal férfi az északi Gümashane tartományban megfagyott a hidegben.

A 12 milliós Isztambulban hétfő hajnalban havazás kezdődött. Több egyetemet bezártak, és a városi hatóságok felfüggesztették a tengeri közlekedést a Boszporusz európai és ázsiai partja, Isztambul két része között. Ankarában legkevesebb nyolcan meghaltak és tizenketten megsérültek, amikor a jeges úton megcsúszott és összeütközött egy városi autóbusz egy közalkalmazottakat szállító busszal. Négy sérült állapota válságos.

Hat fagyhalál Romániában

Romániában, ahol az elmúlt hét végén mínusz 28 fokra süllyedt a hőmérséklet, hatan fagytak meg. Bákó megyében hárman haltak meg kihűlés miatt, és tucatnyi embert kellett kórházba szállítani a hét végén a fagy okozta sérülések miatt. A szomszédos Buzau és Vrancea megyékben három fagyhalált regisztráltak a hatóságok. Jászvárosban (Iasi) mínusz 25 fokot mértek, a fagy károkat okozott az elektromos vezetékekben, több villamos nem közlekedik. A havazás megbénította a közlekedést Máramaros (Maramures), Beszterce (Bistrita), Szatmár (Satu Mare), valamint Alba, Caras Severin és Neamt megyékben. Észak-Románia több részén a földgáz nyomása a fele volt a normál szintnek. Codrut Seres gazdasági miniszter közlése szerint mindazonáltal nem fenyeget gázhiány, annak ellenére sem, hogy csökkent az Oroszországból importált gáz mennyisége. Románia földgázszükségletének mintegy 40 százalékát orosz importból, a többit saját termeléséből fedezi.

Oroszország a fagy szorításában


Klikk a képre!

Oroszországban, a Kaukázustól északnyugatra fekvő Krasznodari terület iskoláiban az erős fagyok miatt szünetel a tanítás. Oroszország fekete-tengeri partvidéke gyakorlatilag teljesen a fagy szorításában van, mínusz 20-30 fok közötti hőmérsékleteket mértek, és a havazás a hegyi utakon akadályozza a közlekedést. A Kaukázuson túli Grúzia középiskoláiban egy napra tanítási szünetet rendeltek el az energiaellátási és fűtési zavarok miatt. Az országban az elmúlt két napban az utóbbi 12 év hidegrekordjait mérték: Tbilisziben mínusz 8-10, a régiókban mínusz 15-20 fokot.

Az észak-oroszországi Kola-félszigeten vasárnap óta heves vihar tombol. A Barents-tenger partvidékén a széllökések ereje elérte a másodpercenkénti 37 métert. A távol-keleti Kamcsatkán, a Viljucsinszkij-vulkán térségében mentőkre vár egy, a hó fogságába esett teherautókonvoj. A meteorológusok erős havazást jósolnak a vidéken a következő két napban, a széllökések ereje eléri a másodpercenkénti 30-40 métert. A teherautókon rekedt 16 emberről, akik már harmadik napja élelem nélkül vannak, a megyei rendkívüli helyzetek bizottsága igyekszik gondoskodni, élelmiszerrel megrakott mentőautók próbálnak a közelükbe jutni. A rendkívüli időjárási viszonyok miatt keddig törölték a Kolára irányuló légi járatokat.

A Moszkva környéki Podolszkban a csőtörés miatt fűtés nélkül maradt mintegy 12 ezer ember, egy óvoda és egy líceum. A Leningrádi területen az őrszolgálat közben szerzett fagyási sérüléseibe halt bele egy katona, ugyanannak az alegységnek egy tisztjét pedig fagyási tünetekkel kórházba kellett szállítani.

Húsz halott Ukrajnában

Ukrajnában több mint húsz ember fagyott meg a hét végén a harminc fokos fagyban. Kijev utcáin hétfőn alig lehetett autót látni, mert a motorok felmondták a szolgálatot a rendkívüli hidegben. A meteorológusok szerint Ukrajnában 80 éve nem volt ilyen hideg. Ennek ellenére a lakott területek hőellátásában nincsenek fennakadások. Mindamellett a rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint az ország nyugati részén villanyáram nélkül maradt 72 település. Ukrajnában január 25-ig szünetel a tanítás az iskolákban, átmenetileg bezártak az óvodák is. Több száz embert szállítottak kórházba fagyási sérülésekkel.

Lengyelországban, ahol egyes régiókban hétfőre virradóra mínusz 32 fokot mértek, 27-en fagytak meg a hét végén, és ezzel 150-re emelkedett az idei tél eddigi halálos áldozatainak száma. Tavaly télen 180-an fagytak meg az országban. A hideg és a folytatódó havazás az ország több térségében akadályozza a köz- és vasúti közlekedést.

Prága belvárosában, a Stefanik híd alatt halálra fagyott egy 46 éves hajléktalan férfi, akinek kihűlt tetemét vasárnap fedezték fel. Csehországban az év kezdete óta többen megfagytak a hidegben: a média több mint tíz fagyhalottról jelentett, de a valóságos szám ennel magasabb lehet.