Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Pártot alapítanak az eunuchok Indiában

2001.01.17. 10:17
Indiában közel félmillió hijra él, akik megelégelték, hogy morzsányi tiszteletet sem kapnak: pártba tömörülnek, hogy érdekeiket képviseljék. Szlovéniában a Nyugdíjasok Pártja már kormányerő, Ausztriában a Kutyapárt tagjai küzdenek ugyanezért. Magyarország is bővelkedik furcsa pártokban: '93 óta képviseli - biztosan a hitvesi szeretet szép példájaként - Dr.Torgyán Józsefné Cseh Mária a Torgyáni Magyar Jövő Pártot.

India egyik államában, Madhya Pradeshben nemzeti politikai pártot alapítottak az eunuchok - jelentette a Reuters. A pártnak tagja lehet bármilyen nemi irányultságú indiai, aki támogatja, hogy a katsztráltak politikai tényezővé váljanak. Heerbai, az egyik eunuch képviselő kijelentette: a párt ünnepélyesen a január 29-én kezdődő tavaszi fesztivál napján alakul majd meg, amikor a hinduk a tudás, a bölcsesség és a szépművészetek istennőjéhez, Basant Panchamihoz imádkoznak.

Indiában közel félmillió hijra él
Indiában közel félmillió hijra él, legtöbbjüket kamaszkorukban kasztrálták. A kifejezést általánosságban használják Indiában azokra az emberekre, akik se nem nők, se nem férfiak. A grammatika nőneműnek tekinti őket.

Értelmiségiek, kereskedők, orvosok és támogatók is részt vehetnek az alakuló ünnepségen, amely tiszta politikai légkörben zajlik majd - tette hozzá a szószóló, aki egyben óv attól, hogy hátrányosan megkülönböztessék a szövetséget, csak azért, mert a nevében szerepel az eunuch.

Novemberben az Uttar Pradesh állambeli Gorakhpur lakói az eunuch Asha Devit választották polgármesternek. Megfigyelők szerint győzelme újabb lépés afelé, hogy az indiai társadalom elfogadja az eunuchokat, akiket évszázadok óta csak ócsároltak.

Szlovéniában kormánytag a Nyugdíjasok Pártja

Szlovéniában a Nyugdíjasok Pártja már a kormány tagja. A - Japánhoz hasonló elöregedési problémákkal küzdő Szlovéniában - a társadalom egyre nagyobb hányada idős korú, és ez jelentős terheket ró az államra. Különösen annak fényében jelenthetjük ki ezt, hogy a nyugdíjasokat ma már bírálják Szlovéniában: nem helyes, mondják, hogy a nyugdíjak magasabbak az átlagfizetésnél.

Magyarország furcsa pártjai

A Legfelsőbb Bíróság Informatikai Osztályának nyilvántartása szerint Magyarországon is pártot alapíottak a nyugdíjasok - '94 márciusa óta létezik a Hátrányos Helyzetű Nyugdíjasok Pártja. Nekik azonban valószínűleg sokat kell kampányolniok, hogy kormánypárt lehessenek.

'92 óta létezik Sörpárt
Bár sörhasat azelőtt is lehetett növeszteni
Ugyane lista szerint Hernádi Gyula '91 decemberében jegyeztette be a Boldogság Pártot, Jánoshalmán pedig '92 óta létezik a Földlakók - Élet - Igazság - Béke - Szabadság Pártja - rövidebben: Földi - Élet- Pártja.

Mi, magyarok, férfiak és asszonyok '93 óta léphetnénk a Varga János alapította a Kádár János Párt soraiba, vagy lehetünk a Küzdeni Akarók Pártjának tagjai is.

'92 óta Gyurcsók József képviseli a Magyarországi Adós Polgárok Pártját, Maurer Péter pedig a Választási Laza Szerveződés soraiba invitálja az aktivistákat. Létezik Nyolcparancsolat Párt '94 óta, '92 óta Sörpárt és Világnemzeti Népuralmista Párt '93 10.11. óta.

'93. 10.01 óta képviseli - a hitvesi szeretet szép példájaként - Dr.Torgyán Józsefné Cseh Mária a Torgyáni Magyar Jövő Pártot.

Ausztria: Kutyapárt

Az Ausztriában neves ügyvéd, Rudolf Mayer Bécsben Kutyapártot alapított: a várhatóan megszigorodó ebtörvényt előtt szeretné kedvencei érdekeit képviselni. Werner Tomanek, egy másik, szintén híres osztrák jogász még az alakuló ülésre is magával vitte háromhónapos pitbullját.

A párt nem titkolt célja, hogy bekerüljön a kormányba, pártprogramjukban azonban leginkább kutyaügyek szerepelnek. Egyetértenek azzal, hogy szigorú intézkedéseket kell hozni a kutyatámadások megelőzésére és a félmillió bejegyzett (és közel ugyanennyi illegálisan tartott) kutya piszkának eltakarítására, hogy az agresszív harci kutyákat el lehet altatatni, viszont hangsúlyozzák azt is, hogy nem szabad az ebtársadalmat, a gazdákat büntetni.