Eleonóra
-1 °C
2 °C

Tuberkulózis-járvány fenyegeti az Európai Uniót

2006.10.10. 12:45
Az Egészségügyi Világszervezet és a Vöröskereszt szerint rendkívül súlyos a jelenlegi tuberkulózis-helyzet a 2. világháború óta nem volt ennyi gyógyíthatalan megbetegedés.

Akár súlyos tuberkulózis-járvány fenyegeti az Európai Uniót az olyan, gyógyszereknek ellenálló kórokozók miatt, amelyek Kelet-Európában és Közép-Ázsiában pusztítanak - figyelmeztetnek a Nemzetközi Vöröskereszt illetékesei.

A BBC News szerint a Vöröskereszt a jelenlegi tuberkulózis-helyzetet a 2. világháború utáni legsúlyosabbnak nevezte és felszólította az EU vezetőit, hogy tegyenek többet a betegség leküzdésére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapította: az új kórokozók mind az unió határain pusztítanak. Az évi 450 ezer európai és közép-ázsiai esetből 70 ezerért új kórokozó a felelős.

A figyelmeztetéssel egy időben indította be a WHO és a Vöröskereszt az Állítsd meg a TBC-t Európai Partnersége (Stop TB Partnership in Europe) című tervet a járvány elleni harc keretében. Ennek célja, hogy a két szervezet együttműködjön a gümőkóros megbetegedéseket felderítésében, a fertőzések ellenőrzésében és kezelésében.

"Ébredjetek fel, ne késlekedjetek, ne hagyjátok kicsúszni a problémát a kezetekből" - hangzott az intelem. Markku Niskala, a Vöröskereszt és Vörös Félhold-társaságok nemzetközi szövetségének vezetője az EU vezetőinek címzett üzenete.