Auguszta
-3 °C
2 °C

Letartóztatták az eutanáziát végző újságírót

2006.03.06. 11:49
Gyilkossággal vádolja a rendőrség a Birmingham Mail publicistáját. A 67 éves Maureen Messent tüdőrákos nagynénje harminc évvel ezelőtti halálba segítését ismerte be egy írásában.

Cikke miatt tartóztatott le egy publicistát a brit rendőrség, írja a Guardian. A 67 éves Maureen Messent a múlt hónapban számolt be a Birmingham Mailben megjelenő havi publicisztikájában arról, hogy harminc éve halálos adag morfiummal segítette halálba a tüdőrák végstádiumától szenvedő nagynénjét.

Messentet a hétvégén vették őrizetbe a helyileg illetékes cornwalli hatósgok, de óvadék ellenében szabadon is bocsátották. Az asszonyt gyilkossággal vádolják.


Maureen Messent

Messent cikkében részletesen vallott a harminc évvel ezelőtti éjszakáról. "Azon az éjjelen hörgése és fájdalma egyre rosszabbodott. Meg kellett gátolnom a fájdalmát. A válság közepén meglepő nyugalom áradt szét bennem, tudtam mit kell tennem. Beadtam neki az egész üveg morfiumot" - írta. Tettét a nagynénje iránt érzett szeretettel indokolta.

A Birmingham Mail főszerkesztője, Steve Dyson szerint Messent tisztában volt írása várható következményeivel. "Ellenőriztem, tudja-e, mi következhett a cikke után. Tisztában volt a következményekkel" - nyilatkozta a Guardiannak.

Messent római katolikus létére az eutanázia támogatója, ezért is vallotta be harminc évvel ezelőtti tettét. Olvasói Dyson beszámolója szerint elárasztották támogató levelekkel. A főszerkesztő szerint a Birmingham Mail teljes stábja kiáll a publicista mellett, a lap minden jogi segítséget megad az asszonynak.

A gyilkossági vádat a cornwalli rendőrség nagy bűnügyekre specializálódott osztálya vizsgálja.