Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Fekete angyalok a New Orleans-i pokolban

2005.10.27. 08:06
Orvosok segíthették halálba egy New Orleans-i kórház betegeit a Katrina hurrikán pusztítását követő káoszban. A hatóságok bírósági idézésekkel próbálják vallomásra kényszeríteni a gyanúba keveredett intézmény dolgozóit.

Kegyes halál nyomait kutatják a nyomozók New Orleans egyik kórházában. A hatóságok értesülései szerint a Memorial Egészségügyi Központban eutanáziát alkalmaztak a Katrina hurrikán pusztítása és a vihart követő áradás idején. Mivel a kórház dolgozói nem működtek együtt a hatóságokkal, bírósági idézéseket adtak ki minden részleg dolgozói ellen, írja a CNN.

"Többen is voltak, akik nem akartak vallomást tenni" - nyilatkozta a hírcsatornának Charles Foti, Louisiana igazságügyi minisztere. Értesülései szerint a Memorial kórházat működtető Tenet Healthcare levélben szólította fel erre a dolgozókat.

A CNN ismeretei szerint Audrey Andrews, a Tenet Healthcare jogtanácsosa valóban megfogalmazott egy levelet a dolgozóknak, melyben azt javasolja, hogy a kórház alkalmazottai saját érdekükben ne nyilatkozzanak a sajtónak és a hatóságokkal is csak a védőügyvédjükkel való konzultáció után tárgyaljanak.

"Jogukban áll megtagadni a vallomást" - tájékoztatja a dolgozókat Andrews, hozzátéve, hogy amennyiben mégis a vallomás mellett döntenek, kötelességük igazat mondani.

A Tenet Healthcare szóvivője tagadta, hogy a cég az együttműködés megtagadására szólította volna a dolgozókat. "Rendszeresen egyeztetünk a vizsgálatról az ügyészséggel" - nyilatkozta a szóvivő a CNN-nek.

A Memorial kórházban a Katrina augusztus 29-i pusztítása után a városban kialakult kaotikus helyzet, a víz és áramhiány miatt lett téma, hogy a kórház intenzív osztályán rekedt haldokló betegeket a halálba kéne segíteni, írja a CNN egy orvosra és egy főnővérre hivatkozva. A hatóságok az értesülések alátámasztására valamennyi, a kórházban elhunyt személyt felboncolnák és kivizsgálnák.

Az üzemeltető Tenet Healthcare tájékoztatása szerint a Katrinát követő időszakban negyvenöten vesztették életüket a kórházban, a vihart megelőző héten tizenegyen. A negyvenöt áldozat nagy része súlyos beteg volt.