Piroska
3 °C
3 °C

Orkán söpört végig Európán

2002.10.28. 12:56
Hétfőre virradó éjjel 22-re emelkedett a Jeanett nevű orkán halálos áldozatainak a száma Nyugat-Európában. Egyedül Németországban kilencen vesztették életüket a helyenként 150 kilométer/óra erejű széllökések következtében.
A legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában öten haltak meg a vihar által kidöntött fák, villámcsapás vagy leszakadt háztetők következtében. Számos helyen leállt a légi és a vasúti közlekedés. A nyílt pályán veszteglő vonatokban több tízezer ember várta, hogy a műszaki mentőalakulatok felszabadítsák a kidőlt távírópóznáktól, fatörzsektől eltorlaszolt pályatesteket.

Nyugaton tombol a vihar

Halálos áldozatokat követelt az orkán Nyugat-Európa más országaiban is. Nagy-Britanniában, Franciaországban, Belgiumban, Svájcban és Hollandiában összesen 13 ember vesztette életét az ítéletidőben. Számos kikötőt, illetve repülőteret átmenetileg le kellett zárni a forgalom elől.

Szlovákiát sem kíméli

Orkánerejű szél tombol Szlovákiában is, ahol hétfőn óránkénti 166 kilométer sebességű széllökéseket is mértek. A Chopok csúcsára telepített meteorológiai mérőállomáson hétfőre virradóra, hajnali négy és öt óra között orkánnak minősített csúcserősséget, 166 kilométer óránkénti sebességet mértek. A rekordot, közel 200 kilométeres óránkénti sebességet, 1968 januárjában érte el a szél erőssége.

Reggel hét óra előtt Nyitrán a szél sebessége meghaladta az óránkénti 110, a pozsonyi repülőtéren pedig megközelítette a száz kilométeres sebességet. Poprád közelében egy helyen közel félszáz kidőlt fa torlaszolja el az utat. A meteorológiai előrejelzések szerint Szlovákia területén hétfő estig valamelyest megszelídül a szél ereje, de az ország délnyugati és északi területeire a délutáni és esti órákra az eddiginél is erősebb erejű széllökések érkezhetnek.

Halottak Lengyelországban

Eddigi jelentések szerint két halálos áldozatot és számos sebesültet követeltek a hétfőre virradóra Lengyelországon átzúduló heves szélviharok. A nyugat-pomerániai vajdaságban egy 25 éves férfi halt meg, amikor kocsijával egy, az úttesten heverő kidőlt fának hajtott, a mazóviai vajdaságban pedig a szél által elragadott bádogtető sebesített meg halálosan egy embert. A tomboló orkán útját Lengyelország-szerte kidőlt fák, leszakított háztetők, ledőlt kémények, letépett vezetékek, áramkimaradások jelzik.

A személygépkocsik vezetői és utasai közül sokan szenvedtek sérüléseket, többnyire a rájuk zuhanó fák és ágak miatt. A tűzoltóknak eddig több mint ezerszer kellett kivonulniuk, a legtöbbször az észak- és délnyugati vajdaságokban. A Balti-tengeren is vihar tombol, emiatt hétfőn egyes kompjáratokat nem indítottak el Svédország felé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!