Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orkán söpört végig Európán

2002.10.28. 12:56
Hétfőre virradó éjjel 22-re emelkedett a Jeanett nevű orkán halálos áldozatainak a száma Nyugat-Európában. Egyedül Németországban kilencen vesztették életüket a helyenként 150 kilométer/óra erejű széllökések következtében.
A legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában öten haltak meg a vihar által kidöntött fák, villámcsapás vagy leszakadt háztetők következtében. Számos helyen leállt a légi és a vasúti közlekedés. A nyílt pályán veszteglő vonatokban több tízezer ember várta, hogy a műszaki mentőalakulatok felszabadítsák a kidőlt távírópóznáktól, fatörzsektől eltorlaszolt pályatesteket.

Nyugaton tombol a vihar

Halálos áldozatokat követelt az orkán Nyugat-Európa más országaiban is. Nagy-Britanniában, Franciaországban, Belgiumban, Svájcban és Hollandiában összesen 13 ember vesztette életét az ítéletidőben. Számos kikötőt, illetve repülőteret átmenetileg le kellett zárni a forgalom elől.

Szlovákiát sem kíméli

Orkánerejű szél tombol Szlovákiában is, ahol hétfőn óránkénti 166 kilométer sebességű széllökéseket is mértek. A Chopok csúcsára telepített meteorológiai mérőállomáson hétfőre virradóra, hajnali négy és öt óra között orkánnak minősített csúcserősséget, 166 kilométer óránkénti sebességet mértek. A rekordot, közel 200 kilométeres óránkénti sebességet, 1968 januárjában érte el a szél erőssége.

Reggel hét óra előtt Nyitrán a szél sebessége meghaladta az óránkénti 110, a pozsonyi repülőtéren pedig megközelítette a száz kilométeres sebességet. Poprád közelében egy helyen közel félszáz kidőlt fa torlaszolja el az utat. A meteorológiai előrejelzések szerint Szlovákia területén hétfő estig valamelyest megszelídül a szél ereje, de az ország délnyugati és északi területeire a délutáni és esti órákra az eddiginél is erősebb erejű széllökések érkezhetnek.

Halottak Lengyelországban

Eddigi jelentések szerint két halálos áldozatot és számos sebesültet követeltek a hétfőre virradóra Lengyelországon átzúduló heves szélviharok. A nyugat-pomerániai vajdaságban egy 25 éves férfi halt meg, amikor kocsijával egy, az úttesten heverő kidőlt fának hajtott, a mazóviai vajdaságban pedig a szél által elragadott bádogtető sebesített meg halálosan egy embert. A tomboló orkán útját Lengyelország-szerte kidőlt fák, leszakított háztetők, ledőlt kémények, letépett vezetékek, áramkimaradások jelzik.

A személygépkocsik vezetői és utasai közül sokan szenvedtek sérüléseket, többnyire a rájuk zuhanó fák és ágak miatt. A tűzoltóknak eddig több mint ezerszer kellett kivonulniuk, a legtöbbször az észak- és délnyugati vajdaságokban. A Balti-tengeren is vihar tombol, emiatt hétfőn egyes kompjáratokat nem indítottak el Svédország felé.