Vilhelmina
11 °C
28 °C

Sorozatgyilkos nőt végeznek ki Floridában

2002.10.09. 11:58
Méreginjekcióval végzik ki szerdán azt az egykori prostituáltat, akit tíz évvel ezelőtt bűnösnek találtak hat férfi meggyilkolásában. A nő végig azzal védekezett, hogy önvédelemből követte el tettét.
"Ártatlan vagyok. Megerőszakoltak. Remélem egyszer önt is megerőszakolják!", kiáltotta tárgyalásán Aileen Wuornos, akit hat ember meggyilkolásáért ítéltek hatszoros halálbüntetésre Floridában, 1992-ben. A nő első, 51 éves áldozatának holttestét 1989. december 13-án találták meg egy szeméttelepen. Wuornos azt vallotta, azért rabolta ki és ölte meg a férfit, mert félt hogy leszbikus szeretője elhagyja, ezért pénzt akart szerezni, hogy lakást bérelhessenek. Féléves szünet után a gyilkosságsorozat 1990. júniusában folytatódott, akkor pár hónapon belül a nő újabb öt emberrel végzett. Az utolsó gyilkosság 1991. január 9-én történt. Wuornos azt állítja, hogy egy hetedik férfit is kirabolt és megölt, de az ő holttestét sohasem találták meg.

Zaklatott gyermekkor

Míg Wuornos nemi erőszakra és önvédelemre hivatkozott, ügyvédje a nő nehéz gyerekkorának részletes taglalásával próbálta enyhíteni a vádat. A nőt nagyszülei nevelték fel, miután anyja elhagyta, gyermekek molesztálásáért elítélt apja pedig öngyilkos lett a börtönben. Tizennégy éves korában, állítólag megerőszakolták, teherbe esett, és arra kényszerítették, hogy megtartsa a gyereket.

Bosszúból ölt?

Most azonban azt írta a floridai legfelsőbb bírósághoz küldött levelében: "megutáltam mindazt, amin keresztül mentem. Gyűlölöm az életet, és valószínűleg újból gyilkolnék." Tanner bírónak a vádlott azt is elmondta, hogy "belefáradt az egészbe, és dühös volt a férfiakra". Kedden a floridai legfelsőbb bíróság elutasított egy beadványt, amelyben egy emberjogi csoport a vádlottat beszámíthatatlannak szerette volna nyilváníttatni. A testület szerint azonban Wuornos "gyors felfogású nő", aki tisztában volt cselekménye következtével. Az egyik áldozat testvére bejelentette, hogy megtekinti a kivégzést, mert "biztos akar lenni abban, hogy a nő meghal."

Kivégzések Floridában

Amennyiben Wuornost valóban kivégzik, ő lesz a második nő, akit a halálbüntetés 1976-os visszaállítása óta kivégeznek. Ugyanebben az időszakban 51 férfit végeztek ki az államban.