Paulina
20 °C
35 °C

Robbantással zsarolt a volt idegenlégiós

2003.12.10. 15:53
Légiós múltja miatt körözték régebben a francia hatóságok azt a pécsi férfit, akit szerdán este fogtak el a lakásán a rendőrök. A volt idegenlégiós azt követelte a budapesti francia nagykövetségtől, hogy töröljék az ellene kiadott körözést.
Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nyomozói kedden őrizetbe vettek egy 48 éves pécsi lakost, és büntető eljárást kezdeményeztek ellene terrorcselekménnyel fenyegetés miatt.

A korábban idegenlégióban szolgáló K. O. december 4-én, majd december 8-án és 9-én is többször megfenyegette telefonon a Francia Köztársaság budapesti nagykövetségét azzal, hogy amennyiben tizenöt napon belül nem törlik az ellene Franciaországban korábban kiadott körözést, felrobbantja a követség épületét.

Az Index érdeklődésére Németh Lajos alezredes elmondta, hogy ezt a körözést a francia hatóságok már régebben visszavonták, csak a zsaroló erről nem tudott. A férfit feltehetőleg azért körözték, mert megszökött a légióból.

A telefonáló azonosítása után a Készenléti Rendőrség Terrorelhárító Szolgálatának és Tűzszerész Szolgálatának segítségével december 9-én este pécsi lakásában a rendőrök elfogták a férfit. A házkutatáskor robbanóanyag vagy robbantásra alkalmas eszköz nem került elő. A férfi terrorcselekménnyel fenyegetés miatt kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.