Klaudia
-4 °C
2 °C

Tüntetőket gázolt egy kínai expressz

2003.12.12. 14:52
Halálra gázolt négy, házaik lerombolása ellen tiltakozó helyi lakost egy gyorsító expresszvonat Kína középső részén - jelentette egy emberi jogi szervezet pénteken.
A tragédia csütörtökön történt: Honan tartomány Loho városában több száz helybeli a vasúti síneket eltorlaszolva tiltakozott az ellen, hogy a kormány leromboltassa házaikat. A megmozdulást az váltotta ki, hogy erőszakkal próbáltak érvényt szerezni annak az októberi kormányrendeletnek, amely kétszáz ház lebontását rendelte el.

A helyszínre küldött száz bontómunkás összeverekedett az őket megállítani próbáló lakókkal, az összetűzésben többen megsérültek. A tiltakozók a városi önkormányzat épülete elé vonultak, majd miután elzavarták őket, torlaszokat emeltek a Peking-Kuangcsou vasútvonal helyi szakaszán. A beérkező szerelvény ekkor gázolt el tizenegy embert. A négy halott egyike és a hét sérült közül egy a tömeg feloszlatására kirendelt rendőr volt.

Nem ez az első ilyen tiltakozó megmozdulás Kínában, ahol a kormány az utóbbi időben egyre határozottabban érvényesíti a városképet rontónak vagy korszerűtlennek minősített, illetve kedvező értékesítési lehetőséggel kecsegtető településrészek felszámolására irányuló politikáját.