Emília
18 °C
26 °C

Minden tizedik fehér ember érzékeny az extasyra

2000.10.18. 12:49
A tíz extasy tablettát beszedő kőbányai kisfiú már túl van a közvetlen életveszélyen, ám ennél sokkal kisebb mennyiségtől is kritikus állapotba kerülhet a fogyasztó egy genetikai elváltozás miatt, amely tízszeresére növeli a szervezet ,,MDMA-érzékenységét".
A kaukázusi típusú (korábbi szóhasználattal: fehér) emberek hét-tíz százalékánál olyan genetikai elváltozás tapasztalható, amely miatt szervezetük az átlagosnál tízszer érzékenyebb az MDMA-ra, vagyis az extasy legfontosabb hatóanyagára - derül ki a PWA Health Group egyik jelentéséből. Ez a gyakorlatban egyszerűen annyit jelent, hogy egyetlen tabletta úgy hat rájuk, mintha tízet nyeltek volna le.

További kellemetlen meglepetések forrása lehet, hogy egy AIDS-gyógyászatban használatos gyógyszer - melyet Norvir és Ritonavir néven is forgalmaznak - blokkolja azt a májban termelődő enzimet, amely az extasy lebontását végzi. Ezáltal a tabletta elfogyasztása után a vérben a drog töménysége a normális értéknek legalább háromszorosa lesz, ami logikusan túladagoláshoz vezet.

A PWA jelentése megemlíti az angol Phillip Kay esetét, aki AIDS-betegként bevett két és fél pasztilla extasyt, amibe röviddel később belehalt. A vérében regisztrált hatóanyagszint 22 tabletta fogyasztása utáni állapotnak felelt meg. Kay Ritonavirt szedett és ,,MDMA-érzékeny" volt.