Szilárda
-4 °C
2 °C

Kihallgatnak több ezer diákot

2002.02.07. 11:04
Több ezer tanulót hallgat ki a rendőrség egy mintegy húsz iskolát érintő feltételezett alapítványi csalássorozatban. Feltételezések szerint fővárosi alapítványok a tanulók adatainak jogtalan felhasználásával igazolták művészeti tanfolyamaik látogatottságát. Az alapítványok a tanulók után több tízmillió forintnyi állami normatív támogatáshoz jutottak - feltételezések szerint jogosulatlanul.
Közel húsz iskolában szervezett művészeti tanfolyamokat több, tevékenységében és kuratóriumi összetételében egymáshoz kötődő fővárosi alapítvány - írta a Magyar Hírlap. A rendőrség gyanúja szerint az alapítványok a tanulók adataival visszaélve, fiktív naplókkal és bizonyítványokkal igazolva a tanfolyamokon való részvételüket, jogosulatlanul jutott több tízmillió forintnyi állami normatív támogatáshoz 1998 és 2000 között. A rendőrség a nyomozást 2000 őszén indította, az APEH feljelentése nyomán.

Legkevesebb kétezer érintett

A tanfolyamokat mintegy húsz iskolában szervezték. Iskolánként öt-tíz tanfolyam indult, ezeken tíz-huszonöt tanuló vett részt - így az ügyben két év alatt legkevesebb kétezer tanuló érintett. A nyomozás eddigi szakaszában szúrópróbaszerűen nyolcvan tanulót hallgattak ki, és vallomásaik tovább erősítették a gyanút - nyilatkozta Hodosi Gábor őrnagy, a nyomozás vezetője a Magyar Hírlapnak. A rendőrség ez után döntött az összes érintett meghallgatásáról.

Tanúvallomás formanyomtatványon

Ekkora tömegű tanúvallomás felvételére a rendőrség egy formanyomtatványt dolgozott ki, melyben feltüntetik a lefoglalt bizonyítványokat, és a tanulónak nyilatkoznia kell, valóban részt vett-e a tanfolyamon. A nyomtatványon szerepel majd a figyelmeztetés, hogy jegyzőkönyvbe szánt tanúvallomásról lévén szó igazmondási kötelezettség terheli a nyilatkozattevőt.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a BRFK-t és az Oktatási Minisztériumot, hogy információkat szerezzünk a nyomozás állásáról és az alapítványoknak juttatott támogatások összegéről. Mind a tárca, mind a rendőrség délutánra igért választ.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!