Szerdán döntenek az első brit arcátültetésről

2006.06.19. 17:10
A héten engedélyezhetik az első arcátültetést Nagy-Britanniában. A brit orvosok tizenkét éve kutatják az arcátültetés titkát, ügyüket háborús vetern is támogatja.

Akár már szerdán engedélyezhetik az első teljes arcátültetést Nagy-Britanniában. A Guardian hétvégi melléklete, az Observer értesülései szerint a hét közepén az észak-londoni Royal Free Hospital etikai bizottsága áldását adja a Franciaországban már alkalmazott, de vitatott eljárásra.

Veterán a műtét pártján

A Royal Free Hospital sebészei tizenkét éve dolgoznak a megfelelő eljárás kidolgozásán és állításuk szerint most már készen állnak a műtétre. Pácienst egyelőre még nem választottak, de több jelöltjük is van.

Az orvoscsoport szerint az arcátültetés igazi hatása pszichikai, sokat tehet a súlyos torzulást szenvedett emberek önbecsülésének helyreállításáért. Ügyüket pártolja a falklandi háború egyik súlyos égési sérüléseket szenvedett veteránja, Simon Weston is.

Weston az Observer értesülései szerint eredetileg ellenezte az arcátültetést, de a látottak és az orvosok szakvéleménye meggyőzte, így támogatóként részt is vesz a műtét engedélyezéséről döntő etikai bizottság ülésén.

Ódzkodó sebészek

Bár Franciaországban már sikerrel hajtottak végre arcátültetést, a brit Királyi Sebészi Kamara még várna a műtét engedélyezésével. Tavaly készített jelentésük szerint további vizsgálatokkal kell bizonyítani, hogy az átültetett donorarcot nem löki ki a műtött immunrendszere.

A műtétre készülő orvoscsoport vezetője, Peter Butler szerint "mindent megtettek, hogy felkészüljenek a műtétre", már csak az kell, hogy valaki igent mondjon. "Nem tudjuk, hogy reagálnak majd az emberek, nem tudjuk, hogy a kormány akarja-e, hogy ez megtörténjen. De rengeteg munkát végeztünk sok pácienssel, akiknek az életén javíthatna egy műtét" - nyilatkozta az Observernek. "Kutathatnánk még tovább, de egyszer úgyis meg kell tennünk ezt a lépést" - magyarázta.

Az eddigi egyetlen arcátültetett, a francia Isabelle Dinoire határozottan lelkes a műtét óta, mint mondja, végre olyan arca van, amit megmutathat a világnak. Igaz, a kilökődés ellen még mindig kilökódés elleni kezelésen vesz részt és napi tíz pirula gyógyszert kell szednie a nem kívánt immunreakciók kizárására.

  • Hírek
  • Támogatások