Rábólintottak az első teljes arcátültetésre

2006.10.26. 11:19
Még az idén sor kerülhet az első teljes arcátültetésre. A brit orvosi kamara etikai bizottsága engedélyezte a hampsteadi Royal Free Hospital orvoscsoportjának eljárását.

Engedélyezte a brit orvosi szövetség etikai bizottsága a hampsteadi Royal Free Hospital orvoscsoportjának az első teljes arcátültetés végrehajtását. A bonyolult műtét három orvoscsoport összehangolt, legalább tizenöt órás munkájával hajtható végre, írja a Daily Mail.

A műtéti eljárást már júniusban engedélyezésre terjesztették elő, de a brit sebészek királyi kollégiuma késleltette az engedélyezést. Ennek leginkább a szakmai féltékenység lehetett az oka, mivel az orvoscsoport nem kérte ki a kollégium véleményét, csak az etikai bizottságét.

A Royal Free Hospital sebészei tizenkét éve dolgoznak a megfelelő eljárás kidolgozásán. Az orvoscsoport szerint az arcátültetés igazi hatása pszichikai, sokat tehet a súlyos torzulást szenvedett emberek önbecsülésének helyreállításáért.

A műtéti eljárás ellenzői pont ezt hozzák fel ellenérvként. Vagyis, hogy a műtét nem életmentő, csak életminőség-javító beavatkozás.

A bírálók attól is tartanak, hogy az arcátültetetben a donor rokonai elhunyt szerettükre ismerhetnek. Az orvoscsoport szerint a számítógépes szimulációk szerint a műtött nem fog a donorra emlékeztetni.

A Royal Free orvosai eddig 34 lehetséges pácienst kérdeztek ki, de egyelőre még nem jelölték ki, melyikükön hajtják végre elsőként az operációt.

A világon eddig Franciaországban hajtottak végre egy részleges arcátültetést. Isabelle Dinoire a műtét óta folyamatosan arról beszél, mekkorát javult az életminősége.