Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kétszázan fagytak halálra Dél-Ázsiában

2004.01.02. 14:35
Több mint kétszáz ember meghalt Ázsia déli részében az elmúlt hetek hideghulláma miatt. Szibériában az év első napjaiban, mínusz 55 fokos hidegben fűtés nélkül maradt egy település 900 lakója.
Pénteki sajtóbeszámolók szerint az elmúlt három napban Bangladesben, az ottani körülményekhez képest szokatlanul mélyre, mínusz 9 Celsius-fokra süllyedt a hőmérő higanyszála. Több mint 200 embert szállítottak kórházba a hideg miatt keletkezett sérülésekkel és betegségekkel. Az országban húszan haltak meg, többségük idős hajléktalan. A közlekedésben is súlyos fennakadások keletkeztek.

India északi részében, mindenekelőtt Uttar Prades államban 116-ra nőtt a halálos áldozatok száma az új év első napjaira az országot is sújtó hideghullámban. Rádzsasztán államban huszonnégyen vesztették életüket a hideg vagy az amiatti közlekedési balesetek következtében. Szinte példátlan ritkaság, hogy az Abu-hegységben egy kedvelt turistahelyként számontartott tó befagyott. Madhja Prades államban további 13 ember fagyott halálra.

Nepálban az elmúlt egy hétben összesen 19-en haltak meg a hideg miatt. Csak pénteken kilenc új halálesetről számolt be a sajtó.

Uff

Szibériában, a jakutföldi Szajilik településen - 6000 kilométerre keletre Moszkvától - ötven családi házban szilveszter éjjele óta nincs központi fűtés. 900 embert érint a hideg, amely arrafelé a mínusz 55 fokot is eléri. Repülőgéppel ugyan a helyszínre szállították a javításhoz szükséges alkatrészeket, de ezek beszerelése a kemény fagy miatt egyelőre nem lehetséges.

A lakókat mindazonáltal nem érte teljesen váratlanul a fűtéskimaradás, mert az nem ritka jelenség a térségben ilyentájt. A helyiek egy része saját barkácsolású szükségalkalmatossággal próbálja megoldani a fűtést az ilyen esetekben.