Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kegyetlen fagy Kelet-Európában

2006.01.20. 14:24
Nem engedi szorításából Oroszországot a közismerten kemény orosz telekhez képest is szokatlanul kegyetlen fagy. Moszkvában és Pétervárott mínusz harminc fokot mértek. Kelet-Európa más országaiban is hidegrekordok dőlnek meg ezekben a napokban.

A péntekre virradó éjszakán is voltak halálos áldozatai a zord januári időjárásnak az orosz fővárosban. Öten vesztették életüket kihűlés következtében, 111-en szenvedtek fagyási sérüléseket.

Pétervárott, ahol - akárcsak a fővárosban - mínusz harminc körüli hőmérsékleteket mértek pénteken, halálos áldozata nem volt a csikorgó fagynak, de 59 embert ott is kórházba kellett szállítani részint fagyás, részint a testhőmérséklet életveszélyes lesüllyedése miatt.

Túlhevítették a kályhákat

Havazás, enyhülés Magyarországon
Magyarországon az éjszaka második felétől észak felől egyre többfelé várható havazás, nyugaton és az ország középső részén ónos eső. Szombaton elsősorban keleten kell esőre, havas esőre, havazásra számítani. A nyugatira forduló szél holnap megélénkül. A hőmérséklet hajnalban -2, -7 fok között alakul. Holnap délután többnyire 0, +5 fok valószínű, de északkeleten -2, a nyugati országrészben +7 fok is lehet.

Volgográdban és térségében mínusz 19 fokosra enyhült pénteken az utóbbi napok mínusz harminc fok körüli hidege, de az enyhülés erős havazást, hófúvásokat és széllökéseket hozott magával. 30 embert ebben a térségben is kezelni kellett fagyási sérülésekkel. Egy negyven éves nő életét vesztette a Hoper folyó jegén vágott lékben, az ortodox vízkereszt alkalmából rendezett fürdőzés közben, valószínűleg szívizomgörcs következtében.

A szibériai Krasznojarszk környékén tizenhét ember vesztette életét tüzek következtében. Összesen 89 tűzesetet jelentettek pénteken erről vidékről, s ezek jelentős része azért következett be, mert a kegyetlen fagyban annyira fáztak az emberek a rosszul szigetelt otthonokban, hogy sokan túlhevítették kályháikat.

Csökken az orosz áramszállítás

Az orosz UES áramexportáló cég bejelentette pénteken, hogy a rendkívüli oroszországi hideghullámra tekintettel csökkenti Finnországba irányuló áramszállításait. Finnország legnagyobb áramszolgáltatója, a Fingrid cég jelezte, hogy áramkiesések és korlátozások várhatók az orosz energiahordozó-szállítások harminc százalékos csökkenése miatt.

Igen rosszkor jön ez a csökkentés Finnország számára, hiszen az ország déli részén mínusz húsz, északi részén mínusz harminc fok körüli a hőmérséklet, sőt az előrejelzések szerint mínusz negyvenig süllyedhet a következő napokban az ország egyes részein.

Ugyanakkor a legnagyobb finn energiaszolgáltató, a Fortum elnöke úgy nyilatkozott, hogy egyelőre meg tudják oldani az orosz áramszállítási kiesést tartalékaik bevetésével. Egyúttal nagyon fontosnak nevezte azt a tényt, hogy az orosz földgázszállításokat nem korlátozták.

Elszakadtak a távvezetékek

Csaknem százéves hidegrekord dőlt meg pénteken Lettországban. 1907. január 20-án mínusz 24,9 fokot mértek a balti állam területén, azóta nem volt ott ilyen hideg egyetlen január 20-án sem. A pénteki hőmérőállások azonban jócskán meghaladták ezt az értéket, egyes helyeken mínusz 27 fokot is mértek. Várható, hogy hamarosan újabb rekordok születnek, mert az előrejelzések szerint Rigában mínusz harminc fokig süllyedhet a következő napokban a hőmérő higanyszála, az orosz határ melletti területeken pedig mínusz 35-ig.

Fehéroroszország mintegy másfél száz településén szünetelt pénteken az áramszolgáltatás, mert a villamos távvezetékek elszakadtak a fagy és a vezetékekre telepedő hó miatt. A Minszki területen lévő Boriszov város számos lakosának a hő- és a vízszolgáltatást kellett nélkülöznie a fagy számlájára írható meghibásodások következtében.

Az északkelet-lengyelországi, a litván határ közelében fekvő Suwalkiban pénteken mínusz 27 fokot mértek. Az alacsony hőmérséklet nehézségeket okozott a városi és regionális közlekedésben: számos távolsági buszjáratot nem indítottak el, más buszok pedig jelentős késéssel közlekedtek.