Bernadett
-2 °C
4 °C

Magyar pornót néztek iraki kínzásnak

2004.05.15. 09:04
A Boston Globe is bedőlt azoknak a magyar pornóképeknek, amiken amerikai katonának öltözött színészek molesztálnak iraki nőnek öltözött színésznőket. A lap egy bostoni városi tanácsnok sajtótájékoztatója után közölte a "kínzások" újabb bizonyítékát. Másnap aztán bocsánatot kértek a tévedésért.
Elnézést kért olvasóitól a Boston Globe című amerikai napilap, mivel olyan hamis fotót tett közzé, amely állítólag iraki nőket megerőszakoló amerikai katonákat mutat. A bostoni lapnak az olvasók érdekeit képviselő ombudsmanja pénteki írásában egyenesen megbocsáthatatlannak nevezi a fotó közzétételét.

Az írásból kiderül, hogy Boston egyik városi tanácsnoka, Chuck Turner kedden sajtóértekezleten fényképeket mutatott be iraki nők megerőszakolásáról. Számos lap nem tartott igényt a fényképek közlésére, mivel nem látta biztosnak valódiságukat, sőt a sajtóértekezletről sem számolt be, a Boston Globe újságírói viszont úgy döntöttek, hogy nem mulasztják el a sztorit és inkább a tudósításban vetik fel kérdéseiket.

A lapban közölt fényképen tulajdonképpen a városi tanácsnok látható a négy darab szemlére kitett fotó mellett, amelyek a lapban közölt képen 2,5 X 2,5 centiméteres kockák voltak csupán, de tartalmuk jól kivehető volt. A képeket Magyarországon készítették és egy pornográf honlapról származnak.

Egyszer már bedőltek

A felvételek megjelentek egy szélsőséges iszlamista és egy Huszeint támogató honlapon is. A szélsőséges honlap, az albasrah.net néhány hónapja kapta a honlapon közzétett fotókat emailben Irakból, nyilatkozta az Indexnek a honlap szerkesztősége. A képeket továbbították több emberjogi szervezetnek is, a publikálás mellett azután döntöttek, hogy a CBS a múlt hét szerdán levetítette az irakiak megkínzásáról készült filmet.

A honlap szerkesztősége szerint "köztudott", hogy Irakban az elmúlt évben négyszáz nőt elraboltak, "és még többet megerőszakoltak".

Véleményük szerint nem ők szedték a képeket a pornószájtokról, hanem azok használták fel felvételeiket más képekkel keverve. Az Index kérdésére, hogy tervezik-e helyreigazítás közlését, az albasrah.net nem válaszolt.
Bővebben: Magyar pornót használtak USA-ellenes propagandacélokra>>

Bocsánatot kért

Martin Baron, a Globe szerkesztője bocsánatot kért, elismerte, hogy eljárási mulasztást követtek el, amikor a képnek zöld utat adtak, noha azt sem szexuális tartalma, sem pedig kétes eredete miatt nem lehetett volna közölni.