Eleonóra
-1 °C
2 °C

Magyar pornót használtak USA-ellenes propagandacélokra

2004.05.05. 16:05
A legfrissebb, amerikai katonák által elkövetett kínzásokról szóló híreket meglovagolva több arab hírszájton is feltűntek eredetinek beállított képek, amik szerint amerikai katonák csoportosan tesznek erőszakot iraki nőkön. A Szaddám Huszeinhez lojális Albasrah.net oldalain így tűntek fel többek között egy magyar pornóprodukció felvételei is.
Egy Franciaországban működtetett tunéziai portál és a Hollandiából "sugárzott" albasrah.net botrányos felvételekkel rukkolt ki nem sokkal azután, hogy amerikai és brit katonákról olyan fotók járták be a világot, amiken az Irakban tartózkodó szövetségesek tagjai válogatott kínzásokkal vallatnak foglyokat.

#alt#
Sex in war
A Comité de Défonce de Saddam Hussein En Tunisie oldala (ctdsaddam.i8.com) és az iraki Baath pártot támogató albasrah.net azonban nemcsak a jól ismert képeket publikálta, de "Amerikai terror Irakban" címszó alatt közzétett néhány olyan felvételt is, amik állítólag azt bizonyítják, hogy amerikai katonák csoportosan erőszakolnak meg iraki nőket, miközben fegyverrel kényszerítik áldozataikat engedelmességre. A tunéziai weboldal állítása szerint a képek valódiak és szerkesztetlenek, az albasrah.net szerint az Abu Ghraib börtönben készültek. Cikkükben azt is közlik, hogy emailben jutottak hozzá az amerikaiak kegyetlenkedéseit leleplező fotókhoz.

Az la.indymedia.org oldalain még fellelhető képek ezek után megjártak sok háború- valamint Amerika-ellenes fórumot, és több helyen kételyek merültek fel valódiságukat illetően - a pornófilmes beállítások, a képek minősége joggal keltette fel a gyanút, ami miatt több híroldal le is vette oldalairól a kétséges eredetű felvételeket. Az amerikai worldnetdaily.com (WND) keddi cikkében utánajárt a képek forrásának, és kiderítették, hogy a nemi erőszakot leplezetlenül bemutató képek az "Iraq Babes" és a "Sex In War" fantázianevű pornóoldalakról származnak. Az előbbi (iraqbabes.com) az Egyesült Államokban bejegyzett, jelenleg nem működő oldalt 2003 áprilisában indították útjára, míg a sexinwar.com-ot 2003 májusában jegyeztette be egy magyar cég, a budapesti Activ Studio Kft.

'Sex In war - Military Gang Bang On Iraqi Women'

#alt#
A magyar oldal
A két pornóoldal jórészt azoknak készült, akiket "beindít" a katonák által elkövetett nemi erőszak. Azonban - mint az például a fizetős magyar szájt apróbetűs figyelmeztetésében is olvasható - természetesen nem dokumentumerejű videófelvételekről van szó, hanem változatos formátumokban letölthető kőkemény pornófilmekről, és minden bennük feltűnő férfi és nő csupán nagykorú színész, akik szabad akaratukból vettek részt a forgatásokon, és munkájukért megfizették őket. A deklaráció szerint az oldal készítői nem támogatják a nemi erőszakot, noha a angol nyelvű kedvcsináló feliratok arra helyezik a hangsúlyt, hogy szexuálisan deviáns, megvadult katonák szabadultak el Irakban, és "iraki lotyókat vadásznak le", ami jelenleg "mindennapos dolog Irakban".

Extrém szex

Az iraqbabes.com-ot hostoló Linda MacNew az WND érdeklődésére elmondta, hogy fogalma sem volt arról, miféle koalícióellenes propagandára használták fel az oldalán fellelhető fotókat. "Az oldal egyik anonimitást élvező ügyfelünké, de amennyiben legális fotókról van szó, nem szüntethetem meg az oldalt. Mindenesetre kivizsgáljuk az ügyet." Az azonban érdekes, hogy pillanatnyilag az extrém szexre utazó kanos bakákat ígérő oldal leginkább egy feltört (hacker szakszóval élve: defaced) szájt képét mutatja.

#alt#
Join now!
A magyar gyártmányú sexinwar.com-ot a rejtélyes Andrea Marchand regisztráltatta az Activ Studio Kft. képviselőjeként, a hölgy emailcíme a párizsi, videofelvételek készítésével és forgalmazásával foglalatoskodó Active Art Studióhoz köthető. Az Index megpróbálta elérni az érintett céget, többszöri megkeresésünkre azonban eddig nem reagáltak.

A WND próbálta megkeresni a Szaddám Huszeinhez lojális, Szabad Arab Hangként is ismert albasrah.net gazdáit is, hogy nyilatkozzanak a képekről, de az Izrael-ellenességéről ismert szervezet illetékesei nem reagáltak a leleplezésre. Az oldal jelenleg - legalábbis Magyarországról - szintén nem érhető el, ahogy a ctdsaddam.i8.com sem.

Az albasrah.net kitart a képek valódisága mellett

#alt#
A kérdéses képek egyike
Az albasrah.net néhány hónapja kapta a honlapon közzétett fotókat emailben Irakból, nyilatkozta az Indexnek a honlap szerkesztősége. A képeket továbbították több emberjogi szervezetnek is, a publikálás mellett azután döntöttek, hogy a CBS a múlt hét szerdán levetítette az irakiak megkínzásáról készült filmet.

A honlap szerkesztősége szerint "köztudott", hogy Irakban az elmúlt évben négyszáz nőt elraboltak, "és még többet megerőszakoltak".

Véleményük szerint nem ők szedték a képeket a pornószájtokról, hanem azok használták fel felvételeiket más képekkel keverve. Az Index kérdésére, hogy tervezik-e helyreigazítás közlését, az albasrah.net nem válaszolt.

A létező erőszak

A pornóképekkel operáló propaganda felsülése azonban nem jelenti azt, hogy nem létezik a jelenség. A legutóbbi jelentések szerint két év alatt több mint száz nőt erőszakoltak meg amerikai katonák vagy civilek Irakban és Afganisztánban. Szakértők szerint a tényleges szám ennél sokkal magasabb is lehet, mivel a tapasztalatok szerint az áldozatoknak csak körülbelül 16 százaléka számol be a vele történtekről. Iraki források attól tartanak, hogy a mostani leleplezéstől függetlenül a közeljövőben valódi botrányok is napvilágra kerülhetnek.