Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Falba rejtették a milliós értékű herendi porcelánszobrokat

2005.01.07. 11:23
Titkosszolgálati eszközökkel nyomozta ki a rendőrség, hova rejtették a 2004 februárjában ellopott, hétmilliós összértékű porcelánszobor-csoportot.

Megtalálta a rendőrség a tavaly Pécsről ellopott herendi porcelánszobrokat, a tolvajok ellen eljárás indult, közölte a rendőrség pénteken sajtótájékoztatón. Az úgynevezett karneváli figurák összértéke hétmillió forint, mondta a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.

Nem árulták el, hol van

A Schrammel Imre keramikus művész nevével jelzett, hét, 30-40 centiméteres figurát az egyik elkövető hozzátartozójának nagyharsányi lakásában, a falban elrejtve találták meg, közölte Kertész János. Mint mondta, a tolvajokat már ősszel elfogták, és a lopás, valamint más bűncselekmények miatt bíróság elé is állították, a két baranyai férfi azonban nem árulta el, hová rejtették a szobrokat. A nyomozók titkosszolgálati eszközökkel fél év alatt derítették ki, pontosan hol kell keresni a herendiket.

Kertész János emlékeztetett, hogy a porcelánokat 2004. február 13-án hajnalban lopták el Pécsett, a belvárosban található herendi márkabolt kirakatából, amelyet Schrammel Imre 2003-as pécsi kiállításának alkalmából rendeztek be.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. marketingvezetője a bűncselekmény után azt mondta, gyanítják, hogy az értékeket megrendelésre lopták el, mert nem sokkal azelőtt a művész másik, három és félmillió forintot érő alkotása is eltűnt.