Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Egész éjjel sírtam

2006.09.19. 15:36
A Budapestre vezényelt rendőrök hozzátartozóinak sem könnyű. Több ezer rendőr érkezik folyamatosan erősítésként vidékről, többségük családos, az otthonhagyottak pedig azt sem tudják, mikor jöhetnek haza szeretteik.

A budapesti tüntetések biztosításához, a tévé székházának védelméhez több ezer rendőrt vezényeltek hétfőn éjjel a vidéki rendőrkapitányságok állományából, gyakorlatilag minden megyéből érkeztek buszokkal, IFA rabomobilokkal a különféle állományú - főként rendvédelmis - rendőrök a tüntetések helyszíneire. A kötelező kiküldetésre elvitt rendőrök közül sok a családos, helyszíni tudósítónk is több nős kisgyerekes apával beszélt kedden hajnalban a Szabadság tér körüli utcákban pihenő rendőrök közül.

Baranyai rendőrök elmondták, hétfő délután óta voltak a tűzvonalban, tulajdonképp ők próbálták tartani a Magyar Televízió székházát a feldühödött tüntetők rohamai ellen. Kedden hajnalban sokuk teljesen kimerülten ült a buszban, a csapat szinte minden tagja szerzett valamilyen kisebb-nagyobb sérülést, de többen még nem is fordultak orvoshoz, mert vannak, akik súlyosabb sebekkel kerültek ki a küzdelemből.


Vidékről a fővárosba

Szinte mindenkit várnak otthon, így azt a vidéki rendőrt is, akinek hozzátartozójával váltottunk pár szót a hétfő éjszakai eseményekről. A fiatalembert hétfőn vitték Budapestre, elsőként - és aznap utolsóként - a parlamenttől jelentkezett délután, ahol viszonylag békés volt a hangulat, de már ekkor tudni lehetett, hogy máshova is átvezényelhetik őket.

"Egész éjjel a tévé előtt ültem és sírtam. A legrosszabb az volt, amikor körbevették a vízágyús kocsit. Akkor azt hittem, lincselés lesz" - mondta a neve elhallgatását kérő fiatal nő. A rendőr, akiért egész éjjel aggódott, reggel hatkor tudott újra jelentkezni, szerencsére megúszta sérülések nélkül a Szabadság téri ostromot. "Nem tudjuk, hogy mikor jöhetnek haza, nem tudunk semmit" - tette hozzá.

A HavariaPress hírügynökség friss jelentése szerint most is minden megyéből, folyamatosan vezénylik át a rendőröket Budapestre. Több ezer rendőr érkezik erősítésként vidékről, hogy a ma esti eseményeket biztosítani tudják a fővárosi kollégáikkal együtt. A rendőrség szerint azonban komoly gondot okozhat, hogy a vidéki nagyvárosokban nem marad elegendő rendfenntartó a ma estére tervezett demonstrációk biztosítására. Egyes hírek szerint a fővárosban a Parlament környékén és a Margit-hídon számíthatunk komoly összetűzésekre ma este.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!