Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tíz ember halálát írják a Fekete Angyal számlájára

2001.10.04. 13:48
A rendőrség szerint tíz ember haláláért felelős a Fekete Angyalként elhíresült kórházi ápolónő. A vizsgálat során csak közvetett bizonyítékokat találtak, így a nyomozók főként F. Tímea vallomására alapoztak. Az orvos szakértői vizsgálatok szerint a Nyírő Gyula Kórház egykori nővére beszámítható, így nem zárható ki a büntethetősége.
A rendőrség több emberen elkövetett emberölés gyanúja miatt tett vádemelési javaslatot az ügyészségnek F. Tímea, a Fekete Angyalként elhíresült ápolónő ügyében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályának megbízott vezetője, Petőfi Attila elmondta: a gyanú szerint a Nyírő Gyula Kórház egykori nővére tíz, többnyire súlyos beteg ember halálát segítette elő.

Tímea túlbuzgó, de normális

Az egészségügyi szakközépiskolát végzett lány több mint öt évig dolgozott a kórház belgyógyászati osztályain. Kollégái túlbuzgónak tartották, mivel sokszor olyan munkákat is elvállalt, ami nem tartozott szorosan a kötelességei közé. Az elmeszakértői vélemények szerint a bűncselekmény elkövetésekor beszámítható volt, így nem zárható ki a büntethetősége.

Az ügy koronatanúja egy ápoló, aki öt esetben tanúsítja, hogy a Fekete Angyal engedély nélkül, vénásan adott be injekciókat. Ezenkívül egy nővér állítja, azután halt meg egy beteg, hogy Tímea azt mondta neki: "majd ezt is elteszem". A kórház 2001 februárjában tett feljelentést, miután a vezetők fülébe jutott, hogy sorra hunynak el azok a betegek, akiknek F. Tímea engedély nélkül ad be különféle gyógyszereket.

Három beteg halálában közvetlenül felelős

A gyanúsított első kihallgatása során harminc-negyven esetet ismert be, de ez a szám nevekkel együtt végül tízre csökkent. Az injekció beadása és a halál időpontja közt eltelt idő alapján a rendőrség szerint három ember halálában közvetlenül felelős. A többi esetben a belgyógyászati osztályon fekvő súlyos betegek a kálium-, morfiuminjekciók hatására hamarabb hunytak el.

A nyomozás során exhumálást annál az egy elhunytnál sem rendeltek el, akit nem hamvasztották el, így a rendőrök közvetett bizonyítékokra, valamint a gyanúsított vallomására alapozzák a vádemelési javaslatot.