Judit
2 °C
7 °C

Hat fantomdiák egy kőbányai iskolában

2004.07.08. 08:01
Papíron hat olyan diák is járt egy kőbányai általános iskolába, akik a valóságban egyáltalán nem léteznek. Jegyeket kaptak a naplóba, többüknek év végi bizonyítványt is kiállítottak - derítette ki egy önkormányzati vizsgálat.
A kőbányai Szent László tér 34. szám alatt működő általános iskolában egy ellenőrzés során hat olyan diák nyomára bukkantak, akik a valóságban sohasem léteztek. A 8/a, b és c osztály naplóiban felfedezett nevek nem szerepelnek az Országos Személyadat- és Lakcímnyilvántartó Hivatal adattárában - írja csütörtöki számában a Magyar Hírlap.

A fantomdiákok folyamatosan jegyeket is kaptak a naplóba és nevük a hivatalos törzslapokon is szerepelt. Sőt, számukra még év végi bizonyítványokat is kiállítottak.

A kísérteties történetre akkor derült fény, amikor a X. kerületi önkormányzat tavasszal tanügy-igazgatási ellenőrzést rendelt el négy helyi iskolában, s az egyikben visszaélésre gyanakodtak - mondta a Magyar Hírlapnak Lőrincz Jenő, a polgármesteri iroda vezetője. Miután a furcsa esetről tájékoztatták a polgármestert és a jegyzőt, az önkormányzat június 16-án feljelentést tett.

Többen benne lehetnek

Az iskola igazgatója az eset napvilágra kerülése után lemondott posztjáról, és ellene fegyelmi eljárást indítottak, amelyet a nyomozás lezárulásáig felfüggesztettek. A törzslapok és a diákokkal kapcsolatos okiratok, így a napló vezetéséért hivatalosan az osztályfőnökök a felelősek. Az eset ugyanakkor minden bizonnyal több embert is érint az iskolában. Azt ugyanis nehéz elképzelni, hogy a többi pedagógusnak nem tűntek fel olyan nevek a naplóban, akik egyáltalán nem ülnek az osztályban.

Egyelőre pontosan nem lehet tudni, hogy mi állhat az ügy hátterében. Az egyik verzió szerint az iskola így akart több állami támogatáshoz jutni (az iskolák a tanulók száma alapján kapnak pénzt a működéshez). A másik ok az lehet, hogy az iskola-összevonási hullámot így akarta elkerülni az intézmény.

A BRFK nyomozó főosztálya közokirat-hamisítás és csalás gyanújával folytat nyomozást az ügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?