Farkas Péter felmentését kérik

2006.05.18. 15:22
Egy hónap múlva elhangzanak a perbeszédek Farkas Péter egykori birkózó büntetőperében, amiben másod- és harmadrendű vádlottként kábítószerrel való visszaéléssel vádolják őt és testvérét. A júniusi tárgyaláson ítélet is várható, Farkas védője felmentést fog kérni a bíróságtól.

A végéhez közeledik a jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaéléssel vádolt olimpiai bajnok birkózó büntetőpere, várhatóan júniusban első fokú ítélet születik. "Farkas Péter felmentését fogom kérni a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól" - mondta az Index kérdésére Pelle Andrea, az aranyérmes olimpikon ügyvédje.

Több ezer tő kender

Farkas Péter és két társa ellen 2005 októberében emeltek vádat, miután 2004. október 14-én őrizetbe vette őket a rendőrség. A hatóságok szerint Farkasék egy XVII. kerületi családi házban és annak melléképületében - Farkas Péter és öccse, Károly édesanyjának telkén - marihuánát termesztettek. A speciálisan átalakított házban a nyomozók rekordmennyiségű, több ezer tő kendert találtak a sokmilliós ráfordítással átalakított, szellőző-, párologtató és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben, állítólag ötvenmillió forintot is elérte a lefoglalt növények értéke.


Farkas Péter és öccse a per első tárgyalási napján

Farkas Péter, Farkas Károly és az elsőrendű vádlott N. Pál ellen jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés miatt emeltek vádat. A nyomozás adatai alapján megfogalmazott vád elvileg magában foglalja a kábítószer terjesztését is, de korábbi lapértesülések szerint csak a kábítószer-termesztést sikerült a rendőröknek cáfolhatatlan bizonyítékokkal alátámasztaniuk. A nyomozáskor ugyan találtak marihuánát Farkas furgonjában, de feltételezésüket, hogy a kábítószert Farkasék pizzafutárokkal vitették megrendelőikhez, nem sikerült megerősíteniük, írta a Blikk. Farkas Péter még a termesztés vádját is tagadja. Őrizetbe vételekor azt állította, fogalma sem volt, mi folyik háza pincéjében, ő csak a papagájokat etetni járt oda.

16 hónap rács mögött

A per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon ez év februárjában kezdődött, a tárgyalásról azonban Farkas Péter kérésére a bíró kizárta a nyilvánosságot, ez a legutóbbi tárgyalási napig így is maradt, a per fordulatairól nem lehetett személyesen tudósítani. Így arról is csak hírügynökségi információkból lehetett jószerével értesülni, hogy már a második tárgyalási napon megszüntették ügyészi indítványra mindhárom vádlott előzetes letartóztatását, Farkasék így szabadlábon várják az elsőfokú ítéletet.

Egyes, meg nem erősített információk szerint a merőben szokatlan lépés mögött az állhatott, hogy a hatóságok vádalkut kötöttek a vádlottakkal, vallomásaik segítségével a drogterjesztő hálózat teljes felszámolása is megtörténhet. Farkas Péter összesen 16 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, amennyiben a bíróság minden vádpontban bűnösnek találja Farkast, akár tíz év börtönre is ítélhetik az olimpiai bajnokot. Ha enyhébb ítélet születik, akkor megúszhatja sokkal rövidebb büntetéssel is, és mivel mindig beszámítják az előzetesben töltött időt, elképzelhető, hogy nem kell börtönbe vonulnia az egykori sportolónak.

Pelle Andre azonban bízik abban, hogy ártatlannak találják védencét, ugyanis "Farkas Péter végig következetesen tagadta, hogy köze lenne a kábítószertermesztéshez", fogalmazott az Indexnek az ügyvéd. A per június 16-án, még a bírósági ítélkezési szünet előtt folytatódik. A soron következő tárgyaláson a tervek szerint meghallgatnak még néhány tanút, majd elhangzanak a perbeszédek, és ugyanekkor, vagy egy külön tárgyalási napon ítélet is születhet.

Farkas Péter

Farkas Péter 1968 augusztus 14-én született, az UTE színeiben lett kötöttfogású birkózó. 1988-ban junior Európa-bajnok lett, két évvel később 82 kilogrammos súlycsoportban már világbajnok.

91-ben Eb- és Vb-aranyat szerzett, a 92-es barcelonai olimpián is a dobogó legfelsőbb fokára állhatott (elhíresült aranyérem-harapását rengetegen utánozták később). Ezután a legjobb eredménye az 1996-os Európa-bajnokságon született, ahol ezüstérmes lett, míg ugyanebben az évben az olimpiát a 17. helyen zárta kötöttfogásban.

2001-ben hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés miatt emeltek ellene vádat, mert kis híján elütött egy vele szemben tilos parkolás miatt intézkedni akaró rendőrt. A bíróság 2002-ben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a sportolót.

  • Tippek
  • Hírek