Piroska
-2 °C
5 °C

Szellentésadó lesz Új-Zélandon

2003.06.22. 14:40
Az új-zélandi kormány azt tervezi, hogy adót vet ki a farmerekre a tehenekből és a birkákból kiáramló bélgázok miatt. A kormány szerint az állatok felelősek az üvegházhatást fokozó gázok egy részéért.
A tehenekből, birkákból és egyéb kérődzőkből kiáramló gázok az egész világon súlyos problémát jelentenek: az innen származó metán alkotja az összes üvegházhatást fokozó gázkibocsátás tizenöt százalékát. Az új-zélandi tudósok azt állítják, hogy az ország területén élő szarvasmarhák és birkák által kibocsátott metángáz alkotja az ország éves üvegházhatást okozó gázkibocsátásának felét. A kérődzők Új-Zéland metánkibocsátásának kilencven százalékáért felelősek.

Évi ötmilliós bevétel

Ezért a wellingtoni parlament úgy döntött, jövőre adót kell fizetni a tehenek és birkák metángáz kibocsátása után. Az új-zélandi kormány a tervezett adóval a globális felmelegedéssel kapcsolatos kyotói jegyzőkönyv előírásait próbálja betartani. Az ország tavaly ratifikálta a szerződést, és ezzel beleegyezett, hogy csökkenti a gázkibocsátást. Számítások szerint Wellington körülbelül ötmillió dollár bevételre (kb. 1,1 milliárd forint) számíthat az adókból. A pénzt a "mezőgazdasági gázkibocsátásokkal" kapcsolatos kutatásokra kívánják fordítani.

Közteherviselés

Az új-zélandi farmerek azonban nem értenek egyet a javaslattal. Tom Lambie, a Farmerszövetség elnöke szerint az adófizetőknek kellene a kutatásokat finanszírozniuk, hiszen a kibocsátás csökkentése mindenkinek jót tesz, jelentette a BBC.