Konrád
8 °C
26 °C

Meghalt az utolsó fatimai Mária-látó

2005.02.14. 17:19
Hosszú betegség után, kilencvenhét éves korában elhunyt Lucia dos Santos, a fatimai Mária-jelenéseket látó három pásztorgyerek egyetlen túlélője. A jelenések hatására apácának álló Santos az egyház szerint megjósolta a II. János Pál elleni merényletet.

Kilencvenhétéves korában elhunyt Lucia de Jesus dos Santos, az utolsó a három pásztorgyerek közül, akik 1917-ben állításuk szerint hatszor is látták Szűz Máriát a portugáliai Fatimában, jelentette az ABC News. A jelenés hatására apácának álló Santos a katolikus egyház állítása szerint a későbbiekben előre látta a II. János Pál pápa elleni 1981-es merényletet.

Mehmed Ali Agca április 13-án, a fatimai jelenések évfordulóján követett el merényletet a pápa ellen. A merényletet túlélő egyházfő tisztelete jeléül a kocsiját eltaláló egyik kilencmilliméteres lövedéket a jelenések emlékére felállított fatimai Szűz Mária szobor koronájába helyezte.

Katonák, nyilakkal

A jelenések alatt a három pásztorgyerek három proféciát látott, ezek egyike a pokol eljövetelét, a másik a II. világháború kitörését jósolta meg. A harmadik látomás sokáig titok volt, az egyház csak 2000-ben, a pápa fatimai látogatásakor hozta nyilvánosságra tartalmát. Az egyház olvasatában a látomás a pápa elleni merényletet jósolta meg, jelentette az ABC.

Santos - saját előadása szerint - a vízióban egy fehér ruhás püspököt látott, aki talán a pápa lehetett, katonák nyitnak tüzet puskákból és nyilakból egy hegy tetején. Véleménye szerint a kép az ateista kommunisták egyház- és kereszténységellenes harcát jelképezi, írja az ABC.

Santos beszámolója szerint Mária hatszor jelent meg neki és két unokatestvérének, az 1919-20-as spanyolnátha során meghalt Jacintának és Francisco Martának. A harmadik jelenést - amelyet egy negyed óráig tartó fényjelenségnek írnak le - rajtuk kívül mintegy ötvenezren látták.