Valter
16 °C
31 °C

A Harrods többé nem udvari szállító

2000.12.29. 19:38
Mohamed Al Fayed, a londoni Harrods tulajdonosa köszöni szépen, de a továbbiakban már nem kér a megtisztelő ,,udvari szállító" címből. A döntnökök ennek megfelelően is hozták meg a verdiktet, 62 év után lekerült az elegáns áruház tetejéről az edinburgh-i herceg címere.
Így múlik el a világ dicsősége. Hatvankét év után a Knightsbridge-ben lévő Harrods áruház tetejéről lekerült a királyi címer, ami nem mást jelent, minthogy a milliárdos Mohamed Al Fayed komolyan gondolta azt, amit közel egy évvel ezelőtt mondott: nem kíván ,,pályázni" e, számára már nem is annyira megtisztelő címre.

A haragos atya

Lekerül a királyi címer
Mint emlékezetes, Al Fayed akkoriban orrolt meg az angol udvarra, amikor fiát, Dodit és annak kedvesét, Dianát ért halálos autóbaleset után elkezdtek olyan félinformációk napvilágra kerülni, amelyek szerint az albioni királyi család feje, maga II. Erzsébet igencsak nehezményezte, hogy Diana összeszűri a levet egy arab származású férfival. Az udvar természetesen mindent nagyon határozottan cáfolt, azt pedig egyenesen visszautasította, hogy a brit elhárítás, az MI-5 keze is benne lenne a párizsi Alma-alagútnál történt tragédiában.

A milliomos Al Fayed azonban rendíthetetlen maradt, magánnyomozást indított, s bár kézzelfogható bizonyítékot nem tudott felmutatni, a fenséges családdal már nem kívánt semmiben sem osztozkodni. Ez év elején közölte, nem kíván az udvari szállító címért versenybe szállni.

Al Fayed nem bánkódik

Az udvari szállító címét kiosztó edinburgh-i döntnökök e héten pedig közhírré is tették, a Harrods többé nem szállít az udvarnak. Al Fayed szűkszavú nyilatkozatában viszont csak annyit közölt: nem érdekli, a tömeg mellette, s nem pedig a királyi család mellett van. És az sem elhanygolható tényező, hogy sem Károly, sem pedig másik királyi sarj nem vásároltat az igencsak drága áruházban.

Címer volt, nincs

Az Edinburgh-i herceg címere azonban nem csak e helyről tűnt el: 1999-ben, 122 év után a Gallaher dohánycég, a ,,Benson and Hedges" és a ,,Silk Cut" cigaretták gyártója vált meg e kegytől, mivel a királyi családban szinte senki sem hódol e káros szenvedélynek. Viszont az több mint érdekes, hogy a Guinness is kénytelen volt lemondani az udvari szállító címéről