Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Adjunk ajándékot debileknek!

2000.12.21. 17:00
Különös hajlamú műkedvelőknek ajánlott úgy végigbogarászni a Fáy utcai piac standjait, hogy kikapcsolják érzékszerveiket, és csak úgy találomra nyúljanak a betegarcú árusok portékái közé. Feszt találnak valamit. Az Index élt a javalattal, és lám itt hever a riporter asztalán egy halálfejes-villágítós-vanillaszínű toll, és egy lábkörömvágó óllóhoz hasonlító öngyújtó, amelynek feje egy abortuszon átesett főnix madár arcához hasonlatos, miképpen kiokádja magából a tüzet, és arra gondol, hogy ide mindenkinek kár megszületni.
Dízájn centeres attitűdök mentén dimenzionálódik alant a szöveg, amely azt szeretné megvilágítani, hogy Rapcsák András feltaláló mellett élnek még emberek a földön, akik nehezen összespórolt idejüket a közjó boldogítására fordítják. Lokalizálva a kérdést, ezen emberek Kínából származnak, mint ez a két tárgy is, és nem nehéz kijönni úgy a mondatból, hogy ne derüljön ki: ezeket a kínai cuccokat kínai emberek csinálták.

Lokálpatrióták jogosan vethetik fel a kérdést, hogy ,,Kínában könnyű, hiszen annyian vannak, mint a szemét", így biztos, hogy mindig lesz olyan beteg elem, akit nem vettek fel az ország iparművészeti főiskolájára. Azok pedig mindet megtehetnek szabadidejükben, és úgy látszik szándékuk - hogy terjesszék szüleményeiket - célhoz ért, hiszen szeretett hazánkban van piaca a sérült jellemek sérült tárgyainak. Nem beszélve azokról, akik meg is veszik. Nem beszélve a rovatvezetőkről.

Áramvonalas formatervezés
A halálfejes toll tulajdonképpen bármire használható. Letompított, tollhegy körüli tokja alapjában véve egy végbélkúpra is visszavezethető, vagy ha ez túlontúl gusztustalan hasonlat, akkor éljünk a szexuális segédeszköz szinonimával, hiszen sérülést okozni másban, és magában nem tud vele az ember, mégis gyönyört okoz. Annál inkább a toll felső részével, amelyet, mint már többször említettük egy halálfej motívumra épített halálfejjel egyesítettek, amelynek lényeges elemei a mélyenülő fekete szemek, a letört orr pirosas helye, valamint a széles fogsor, hibátlan foggal mindkét sorban.

A csonti mindent ver
Az álkapocs mozgatható voltára az arcon kívüli elhelyezés vezeti rá a giccsbarát riportert, és ebben a pillanatban igazsága van szónak, ugyanis a toll hátsó részén két le-fel dinamika alapján mozgatható kar van, amelynek mozgatásával valóban el lehet érni az álkapocs szimmetrikus, le-fel mozgatását. Csekély tudással rendelkező dohányos ekkor szivarvégvágónak is vélhetné a tárgyat, de mégsem, ugyanis a kellék mélyebb célokat célzó jelenlétére a toll központi tengelyével párhuzamos karok mutatnak, amelyek egy, az álkapocs alá visszakunkorodó alkarban érnek véget. Azok pedig ökölben. Lári-fári: ez egy erőszakos játék, mert a karok mozgatásával, egyrészt az álkapocs mozgatását lehet elérni, másrészt az öklök levegőbe pofozását. Ez a jelenet közkedvelt mozdulatsor lehetne egy kenguru-óvodában, mert a finom mozzanatok energikusan, de ugyanakkor szervesen illeszkednek az említett állatról kialakult sztereotípiák rendszerébe.

Rendeltetésszerű használatot piros fény jelzi
Pomezánsky György azonban akkor emelte fel volna szoprán hangját, amikor írni kezdett volna a tollal. Az ugyanis a tollhegy és a papír találkozásának pillanatában világítani kezd, és ezzel vöröses, már-már véresen misztikus belsőt kölcsönöz a toll egészének. A halálfejes toll ez által horrorfilmek szükséges, de nem elégséges feltétele lehet, hiszen az objektum áttételesen használható részei egy olyan egészt hoznak létre, amely méltó utóda lehet az Iron Maiden PR fiúi által megkreált EDDY kelléktárának. 300 pízért.

Vizsgálódásunk másik tárgyának ismertetése előtt legyen elég annyi, hogy itten galiba következne, ha rövidebb szöveget írnék, mint az előzőkben, de mivel harcos nemzet, harcos fiának tartom magam, be kell érnie az olvasónak annyival, hogy a lángcsóvát okádó harapófogó-alakú izé kultikus tárgy lehet minden öngyújtót kedvelő, és ezen magatartásból kiindulva öngyújtót gyűjtő embertársaink házi leltárában.

Világít az avatott kézben
A fémborítású, két karral rendelkező hatalmas száj annyiban eltér a manikűrbarátok számára egyáltalán nem ismeretlen körömvágóktól, hogy a két kar közötti űr itten betöltött. Persze, ha jobban belegondolunk, ennek így kell lennie, mert az öngyújtó - természetéből adódóan - nem a levegőből adja a tüzet, hanem a minigáztartályból, amelynek ugye helyet kellett csinálni. Pont a karok közé, így ha valaki harapófogónak akarja használni ezt a harapásra alkalmatlan harapófogót, akkor kénytelen azzal szembesülni, hogy minden egyes fogásra láng üt ki a hegyen, és ennek minden fázisát nyomon tudja követni. Hab a tortán, hogy ebben a tárgyban is felrémlik az előbbi csontváz esetében még érthető misztikus pirosas világítás, és ezzel olyan összhatása lesz a fémtárgynak, mint annak idején a csehszlovák játékautóknak, amikor az első lámpák felgyúlattak a takaró alatt. A különbség a hajdani csehszlovák autó 25 forintos ára, és az öngyújtónk 800 forintos ára közötti légüres térben található.

Életnagyságban (1024x768-as felbontás)
Gyűljön körém minden alkotó, és romboljuk földig a Lego-várakat - mondhatta volna a kínai a Fáy utcában, és ezzel megkönnyítette volna a csattanós, és konzekvenciáktól hemzsegő befejezést. De nem mondta.