Auguszta
-3 °C
2 °C

Halálos áldozatai vannak a romániai árvíznek

2005.07.04. 16:42
Száz település kétezer lakóháza vált a romániai ítéletidő áldozatává. Vasárnap és hétfőn több megyében sürgősségi állapotot hirdettek ki. A hírek legalább négy-nyolc áldozatról szólnak.

Nyolcan meghaltak a napok óta tomboló esőzések miatt keletkezett árvizekben Romániában. Száz falu és város, sok tízezer hektár szántóföld került víz alá az ország déli részén, jelentették hétfőn román hírforrások.

Vasárnap és hétfőn több megyében sürgősségi állapotot rendeltek el a hatóságok, a miniszterelnök és a belügyminiszter helyszíni szemléken mérte fel a károkat. A katasztrófa-elhárító osztagokban ezer csendőr, határőr és rendőr segített a helyi hatóságoknak az emberek és javaik mentésében.

Nem tudni biztosan, hányan haltak meg

Minden erőfeszítés ellenére hat embert elragadott az ár, valamennyien vízbe fulladtak. Két bányászt halálos villámcsapás ért, miközben egy külszíni fejtésben dolgoztak, írta az MTI. Az AP hírügynökség ugyanakkor csak négy halottról és egy eltűnt kisgyerekről tud, a Transindex.ro pedig öt halottról. A Rompres által szemlézett Romania Libera című napilap hétfő délelőtt még hat halottat írt. A napilap szerint egyébként Hunyad megyét ebben az évben harmadszorra öntötte el az ár.

A román tengerpart közelében tornádó pusztított a Fekete-tengeren. Száz település körülbelül kétezer lakóháza került víz alá az olténiai, havasalföldi és dobrudzsai megyékben, százak váltak hajléktalanná Dolj, Olt, Arges, Teleorman és további nyolc dél-romániai megyében.

Voltak olyan megyék és települések, ahol 24 óra alatt négyzetméterenként 120-165 liter eső esett. Települések tucatjai maradtak áram és ivóvíz nélkül, országutak kerültek víz alá, ötezer hektáron elpusztította a termést az ár, és sok ezer háziállat pusztult el. A meteorológusok további esőket jósolnak.

Itthon is lesz eső, de nem sok

Hétfőn még szép idő lesz, de kedden nyugat felől újból elborítják a felhők az országot, átmeneti hidegfrontot kell elviselnünk. Kedden a szél is feltámad. Tartós esők nem, legfeljebb záporok várhatók. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26-31 fok lesz, éjszaka 12-17 fok várható. Bővebben>>>