Béla
13 °C
27 °C

Fegyelmi eljárás indult a megasztárokat kísérő rendőrök ellen

2004.06.01. 07:42
Egy olvasói levél nyomán fegyelmi eljárás indult a BRFK-n. A beszámoló szerint a TV2 megasztárjait az EU-csatlakozás napján kísérő rendőrök durvák voltak a kíséret útjában állókkal. Miközben vizsgálják, hogy valóban durvák voltak-e, kiderült, nem is kért senki motoros rendőri kíséretet.
Fegyelmi eljárás indult a Megasztár-vetélkedő résztvevőit kísérő motoros rendőrök és felettesük ellen utasítás hanyag teljesítése miatt. A parancsnokot hivatali hatalommal visszaélésért fel is jelentette a BRFK, miután egy a Népszabadságban közölt olvasói levél alapján elrendelt vizsgálat megállapította, hogy a Hungexpón tartott rendezvény szervezői nem kértek rendőri felvezetést a fellépő megasztárosoknak.

A napilap május közepén közölte Mesés Péter budapesti szerkesztő-műfordító élménybeszámolóját a csatlakozási ünnepségek keretében tartott egyik koncertet kísérő felhajtásról.

A levélíró kifejezetten durvának vélte a megasztárosok autóit kísérő rendőrök fellépését azokkal, akik nem adtak elég gyorsan szabad utat a fellépésre sietőknek. Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya vizsgálatot rendelt el. Azóta azonosították a két motoros rendőrt, akik felvezették a koncertjükre igyekvő megasztárosokat. Ők tagadták, hogy bármelyikük is kétszer nekihajtott volna egy autónak, amelyben egy fekete férfi és egy nő utazott a kisgyermekével.

Volt kísérni?

Kiderült azonban, hogy a több mint tízezer látogatót a BNV területére csábító rendezvény szervezőivel kötött szerződésben szó sincs arról, hogy rendőrmotorosokkal kellett volna felvezetni a megasztárosokat. A szervezők és a rendőrség megállapodása kizárólag a rendezvény helyszínének és a környező utcáknak a fokozott rendőri biztosításáról szólt. Mivel a parancsnoknak e szerint nem volt joga a beosztottjait a megasztárosok kísérésére utasítani, a BRFK a vizsgálatról készült jelentést - mint a hivatali hatalommal visszaélés bűncselekmény gyanúját megalapozó okiratot - továbbította az ügyészségi nyomozóhivatalnak.