Auguszta
-3 °C
2 °C

Kisebb arzenált találtak a kedden elfogott fegyvermániás lakásán

2005.01.26. 13:47
Úgy tűnik sem a szervezett alvilághoz, sem szélsőséges politikai csoportokhoz nincs köze annak a 62 éves budapesti férfinak, akinél kedden hét, M52-es jugoszláv védekező kézigránátot, egy átalakított vadászpuskát és egy TT típusú maroklőfegyvert találtak a rendőrök a fővárosi Hősök terén.

A Műjégpálya bejáratánál igazoltatott, majd a nála talált "csomag" miatt őrizetbe vett férfi otthonában további fegyvereket és lőszereket találtak a rendőrök, összesen négy, ugyanolyan típusú (M52-es, jugoszláv védekező) kukoricagránát, egy riasztópisztoly, egy éles pisztoly, jelzőrakéták, valamint körülbelül négyszáz lőszer került elő a XIV. kerületi lakásból.

A férfit már kihallgatták, de egyelőre érdemi, együttműködésre utaló vallomást nem tett, mondta el az Index kérdésére Bodnár Zsolt rendőrezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztályának vezetője. "Nem túl életszerű védekezésében" azt mondta az idős férfi, hogy valakitől kapta a nála lévő, emberélet kioltására alkalmas fegyvereket, tette hozzá az ezredes.

Magányos fegyveres

A férfi ellen lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt nyomoz a rendőrség, elsősorban azt kutatva, hogy honnan, milyen forrásból szerezte be a nála talált arzenál egyes darabjait, illetve, hogy milyen szándékkal tartotta magánál és lakásán azokat.

A rendelkezésre álló adatok alapján a rendőrség azt feltételezi, hogy sem a szervezett alvilághoz, sem szélsőséges politikai csoportokhoz nincs köze az idős férfinak, aki valószínűleg egyike a Magyarországon élő fegyvermániásoknak.

A rendőrség kiderítette, hogy a férfinak van egy élettársa is, de egyelőre úgy tűnik, a nőnek nem volt tudomása a férfi hobbijáról. Az is elképzelhető, hogy a férfi adás-vételi céllal tartotta magánál a gyűjteményt, és emiatt várhatóan pénteken előzetes letartóztatásba helyeznek, említette meg Bodnár Zsolt a különös elfogással kapcsolatban.