Piroska
-2 °C
5 °C

Tovább gyűrűzik a fehérvári maffiaügy

2001.07.18. 20:30
Hivatali visszaélés és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt kedden őrizetbe vették a dunaújvárosi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőjét és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság egyik bűnügyi nyomozóját. A székesfehérvári maffiaügyben mintegy húsz embert gyanúsítanak különböző bűncselekményekkel, közülük heten vannak előzetes letartóztatásban.
Két újabb magas rangú rendőrtisztet vettek őrizetbe a fehérvári maffiaügy kapcsán. A Legfőbb ügyészség szóvivője közölte: egy ügyvédnőt is gyanúsítanak bűnsegédként elkövetett hivatali visszaéléssel, de ő szabadlábon védekezhet. Eddig heten vannak előzetes letartóztatásban.

A Népszabadság információi szerint a kedden őrizetbe vett két rendőr a dunaújvárosi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője, valamint a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság egyik nyomozója. Őket hivatali visszaélés és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. Elfogásuknál biztonsági okokból még kommandósok is jelen voltak. Végül nem volt szükség rájuk, mert a gyanúsítottak nem mutattak ellenállást. Az MTI információi szerint a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal kérvényezi az előzetes letartóztatásukat.

Vancsikot is meghallgatták
Tanúként hallgatta meg a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal Vancsik Zoltán szocialista országgyűlési képviselőt szerdán - erősítette meg az MTI információját a Legfőbb Ügyészség szóvivője és maga az érintett is. Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője hangsúlyozta, hogy a képviselőnek semmilyen ügye sincs, csupán tanúként hallgatták meg. A szóvivő nem tudott válaszolni arra, hogy milyen ügyben tettek fel kérdéseket Vancsik Zoltánnak.

A szocialista képviselő az MTI érdeklődésére közölte, hogy az egyik, Székesfehérváron kedden őrizetbe vett rendőrrel kapcsolatban erősíttették meg egy korábbi kijelentését. Vancsik Zoltán elmondta, hogy az őrizetbe vett rendőr összes korábbi, azóta már lezárt ügyét előveszik, és az egyik ilyen eset kapcsán kellett egy vallomását megerősítenie. A szocialista képviselő leszögezte: ez nem az az ügy, amelyet fehérvári maffiaügynek neveznek. Mint arról az Index is beszámolt, a képviselőt több támadás is érte, mert fia gyanúsítottként szerepelt egy kábítószer-ügyben.

A rendőrök szívességet tettek a maffiának

Polt Péter legfőbb ügyész és Orbán Péter országos rendőrfőkapitány június közepén rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy mintegy húsz személyt gyanúsítanak különböző bűncselekményekkel, köztük hivatali vesztegetéssel és visszaéléssel, hivatásos személy által elkövetett bűnpártolással, továbbá államtitoksértéssel Székesfehérváron. A bíróság azonban nem minden esetben látta megalapozottnak a szökés, elrejtőzés, valamint az összebeszélés veszélyét, így átmenetileg nem került mindenki rács mögé. Három személy esetében pedig az előzetes letartóztatás elrendelése után az ügyészség kérvényezte a szabadlábra helyezést.

A letartóztatottak között vannak magas rangú rendőrtisztek, illetve egy büntetés-végrehajtási dolgozó is. Az ügyészség szerint ők a szervezett bűnözés csoportjai elleni eljárásokat hiúsítottak meg, ezekkel összefüggő információkat adtak ki, illetve dezinformálták a hatóságokat.

Az ügyben nem elhanyagolható, hogy a gyanúsítottak egyike a székesfehérvári alvilág fejének tartott, még nem jogerősen elítélt Abu Mohamednek a barátja. A városban pedig azt beszélik, hogy Mohamed volt az, aki feldobta a társaságot.