Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Újabb fiatalkorú rabot akartak felakasztani cellatársai

2006.10.18. 14:48
Fiatalkorú fogvatartottak erőszakoskodtak egyik társukkal a szolnoki bv-intézetben, két fiatal ellen feljelentést tesz az intézmény parancsnoka.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben erőszakos közösülés gyanúja miatt előzetes letartóztatásban lévő egyik fiatalkorú fogvatartott október 17-én a fegyelmi eljárás során a meghallgatásakor közölte, hogy zárkatársai október 15-én bántalmazták, aminek végén egyikük - aki szintén erőszakos bűncselekmény gyanúja miatt volt előzetes letartóztatásban - lepedőcsíkból készült kötéllel fojtogatta és megpróbálta a felső ágyra felhúzni.

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, tudatta közleményben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP). A korábban egy zárkában elhelyezett három fiatalkorút október 15-én fegyelmi eljárás megindítása miatt elkülönítették. A bv-intézet parancsnoka kényszerítés alapos gyanúja miatt két fiatal ellen feljelentést tesz a szolnoki rendőrkapitányságon.

A közelmúltban kapott nyilvánosságot egy miskolci fiatalkorúak börtönében történt hasonló eset is. Abban az ügyben négy cellatársa kínzott egy 16 éves fiatalembert napokon át. Többször megverték, fajtalankodásra kényszerítették, és lepedőkből font kötéllel a tűzjelző csőre akasztották a sértettet.

A történtek miatt emberölési kísérlet és szemérem elleni erőszak gyanújával indult eljárás az erőszakoskodók ellen. A bv vizsgálata szerint az intézet személyi állománya nem követett el mulasztást.