Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Tizennégy év fegyház a feleségét felgyújtó férfinak

2005.03.17. 15:21
Jogerősen 14 év fegyházbüntetést kapott az a vásárhelyi férfi, aki 2003-ban felgyújtotta feleségét. A 48 éves, büntetett előéletű vádlott Hódmezővásárhelyen élt feleségével, azonban kapcsolatuk pár év alatt megromlott. A veszekedésekkel terhes házasság két évvel ezelőtt vezetett gyilkossághoz.

A Szegedi Ítélőtábla csütörtökön helybenhagyta a Csongrád Megyei Bíróság első fokon hozott döntését, így jogerősen 14 év fegyházbüntetést kapott az a vásárhelyi férfi, aki 2003-ban felgyújtotta feleségét. A férfi különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádjával állt a bíróság előtt, áll az ítélőtábla közlemlényében.

A 48 éves, büntetett előéletű vádlott Hódmezővásárhelyen élt feleségével, azonban kapcsolatuk pár év alatt megromlott, főként a férfi italozó életmódja miatt veszekedtek sokat. A vádlott a feleségét és a mostohalányát is többször megverte. Az asszony a bántalmazások elől 2002 júniusában elmenekült, a házasság felbontását kezdeményezte, és egészen 2003 februárjáig a hajléktalanok vásárhelyi átmeneti szállásán lakott. Végül 2003. február 8-án visszaköltözött a vádlottal közösen használt lakásba, miután a bontóper megszüntetését kérte.

Petróleummal öntötte le

A viták azonban ezután sem csitultak, a vádlott tovább italozott, és 2003. március 19-én is azért ment el otthonról, hogy alkoholt fogyasszon. Felesége tartva a következményektől lánya lakására távozott. Az ittas vádlott este felkereste feleségét, és felszólította, térjen vele haza közös lakásukba. A nő eleget tett a felszólításnak, majd amikor hazatértek, újabb vita robbant ki közöttük.

A vita hevében a vádlott felkapott egy üveg petróleumot, azt felségére öntötte, majd egy öngyújtót adott az asszony kezébe, és arra utasította, hogy gyújtsa fel magát. A nő ennek a parancsnak nem tett eleget, ezért férje ököllel ütni kezdte. A nő az erőszaknak engedve a kezében tartott cigarettát maga felé fordította, majd saját ruhájához nyomta.

A ruha lángra lobbant, a lángokat a férfi csak a nő többszöri kérésére oltotta el, majd mentőt hívott, akik a szegedi klinikára szállították a megégett asszonyt. A vádlott felesége olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy a szakszerű orvosi ellátás ellenére nyolc nap múlva meghalt.