Gerzson
-3 °C
3 °C

Felgyújtotta magát egy nő a Köztársaság téren

2004.02.05. 13:56
Belehalt sérüléseibe az a nő, aki csütörtökön reggel fél kilenckor gyújtotta fel magát Budapesten a Köztársaság téren. A nő egész testén harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. A rendőrök egyelőre nem tudják milyen okból gyújtotta fel magát a nő, arról sem tudnak, hogy milyen anyaggal. Az MSZP székházát bombariadó miatt kiürítették.
A lángoló ruházatú embert a tűzoltók a Köztársaság tér 25-ös számú épület előtt találták meg - jelentette elsőként a HavariaPress. Az öngyilkos az Erkel Színház közelében, a bokrok között gyújtotta fel magát.

#alt#
A hírt Gergényi Péter a BRFK parancsnoka a Napkelte című televíziós hírműsorban megerősítette. Elmondta, hogy az egyik helyszínen járőröző rendőr a mentők és tűzoltók kiérkezése előtt egy poroltóval oltotta el a lángoló testet. A nő azonban olyan súlyosan megégett, hogy belehalt sérüléseibe. A nő személyazonosságát egyelőre nem tudták meghatározni. Az áldozat "sötét hajú, középkorú nőnek tűnik".

Bizonyos, hogy a nő öngyilkosságot követett el - mondta el az Index tudósítójának a rendőrség a helyszínen tartózkodó sajtóügyeletese. Elmondása szerint már jelentkezett egy szemtanú, aki látta, hogy a nő leöntötte magát, mielőtt felgyújtotta magát. A rendőrök már meg is találták az említett anyagot. A rendőrség egy, az MTI-nek nyilatkozó munkatársa szerint az asszony egy közeli közértben vásárolt benzinnel gyújtotta fel magát.

Értesüléseink szerint a rendőrök megtalálták az öngyilkos személyi igazolványát is. A rendőrség időközben megerősítette, hogy a 46 éves áldozat a főváros VIII. kerületében, az Auróra utcában lakott. A rendőrök államigazgatási eljárás keretében vizsgálják az öngyilkosságot, így sajtószóvivőjük nem kívánt pontosabb tájékoztatást adni az áldozat kilétéről.

Az áldozatot a történtek hírére helyszínre érkező férje is azonosította - jelentette az MTI. A férfi a rendőröknek elmondta, felesége évek óta pszichiátriai kezelés alatt állt, többször kísérelt már meg öngyilkosságot.

Bár az asszony a rendőrség megállapítása szerint magánéleti okokból követte el az öngyilkosságot, a helyszínen gyülekező érdeklődők politikai indítékra gyanakodnak. Az MTI jelentése szerint az öngyilkosság helyszínén egy arra járó kokárdát és hóvirágot helyezett el.

Időközben, a rendőrök megkezdték az MSZP Köztársaság téri székházának kiürítését is. Egy, az Indexnek nyilatkozó szocialista politikus szerint bombariadó miatt kellett evakuálni az épületet.

A székházban nem láttak semmit

A BRFK ügyeletese az Indexnek elmondta, a nő egész testén harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. A mentősök már nem tudtak segíteni rajta.

Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője közölte: a nő az MSZP székháza és az Erkel színház közötti területen, a 25-ös számú házzal szemben gyújtotta fel magát. A szóvivő szerint szándékosan.

Néhány perccel a történtek után a közelben lévő MSZP-székház portása az MTI érdeklődésére azt mondta: "nem láttunk semmit, egyelőre nem tudunk semmiről."

A tragikus eset okát és körülményeit a rendőrök vizsgálják. A területet kordonnal lerzárták az érdeklődők elől, egyre több egység érkezik a térre, ahol jelenleg mintegy 30 rendőr dolgozik - jelentette az Index helyszínen tartozkodó tudósítója. Kozák László, a BRFK kommunikációs vezetője azt közölte, nem találtak a környéken transzparenst, vagy egyéb feliratot. Egyelőre nem tudják milyen okból gyújtotta fel magát a nő, arról sem tudnak, hogy milyen anyaggal. A rendőrség egy sátrat emelt a holttest fölé.

Mindenképp megrendítő

Nem tudjuk, hogy milyen indítékok vezettek ehhez a tragédiához - jelentette ki röviddel az esemény után az Indexnek Nyakó István, az MSZP szóvivője hozzátéve, hogy mint minden hasonló eset, megrendítő, ha valaki önkezével vet véget életének, történjen ez akár a Köztársaság téren, akár bárhol másutt a világban.