Ervin
14 °C
22 °C

Két évet ült ártatlanul

2004.02.13. 15:43
Felmentett másodfokon a Pécsi Ítélőtábla egy 1999-ben elkövetett emberölés miatt előzőleg már kilenc évi börtönbüntetésre ítélt férfit. A jogerősen szabadlábra helyezett férfi feltehetőleg kártérítést követel majd.
Az első fokon eljáró Zala Megyei Bíróság megállapítása szerint a harmincnyolc éves férfi és élettársnője között állandósult - főként anyagi természetű viták - voltak, ami miatt a férfi megölte a nőt. A páros mindkét tagja még évekkel azelőtt építkezésbe kezdett. Közös életük anyagi feltételeit úgy próbálták fenntartani, hogy a nő prostituáltként árulta magát.

A korábbi feltételezések szerint 1999 novemberében egyik nap a férfi az építkezésről hazatérve megverte, fojtogatta, majd egy konyhakéssel többször megszúrta és megvágta élettársnőjét. A halott kulcsait és mobiltelefonját elrejtette, hogy a nő ügyfeleire terelje a gyanút, majd értesítette a rendőröket, hogy hazaérkezve holtan találta élettársnőjét. Az ügyész az ítélet kihirdetése után súlyosbításért, a vádlott és ügyvédje felmentésért fellebbezett.

A másodfokú eljárásban a Pécsi Ítélőtábla új szakértői vizsgálatokat rendelt el. Az új orvosszakértői vizsgálat szerint a nő már halott volt, mikor a férfi megérkezett közös otthonukba. Ennek és az újonnan elrendelt hemogenetikai vizsgálat eredményeinek alapján az ítélőtábla felmentette a férfit, mivel nem bizonyítható hogy ő ölte meg élettársnőjét - írta a HavariaPress.

Két év előzetesben

Pozsgai István, a felmentett vádlott ügyvédje az Indexnek elmondta, hogy védence több mint két évet töltött előzetes letartóztatásban, és nagy valószínűséggel kárpótlási igénnyel lép majd fel a hatóságokkal szemben. Az ügyvéd elmondása szerint akár anyagi, akár erkölcsi kompenzációt kér majd, arról még korai lenne beszélni, hogy milyen formában teszi ezt meg ügyfele. A nem vagyoni kártérítést mindenképp indokolttá teszi a fogságban eltöltött hosszú idő, az ebből adódó beilleszkedési zavarok, az egyéb anyagi és lelki károk. A férfi jelenleg családja körében van, és majd ha sikerült megnyugodnia akkor dönt az esetleges további lépésekről.

Csizmazia Pétertől, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől az Index megtudta, hogy a rendőrség a felmentő ítéletről a sajtóból értesült, az ítélet indoklását tanulmányozni fogják. A felmentő ítéletre figyelemmel az ügyet nem lezárt aktaként kezelik, amennyiben újabb információ, bizonyíték merül fel, a nyomozást tovább folytatják.