Alfréd
-3 °C
3 °C

Felmentették a nyíregyházi rendőrkapitányt

2004.11.05. 13:02
Azonnali hatállyal menesztették csütörtökön a nyíregyházi rendőrkapitányt. A Népszava tudni véli, hogy "viselt dolgai" miatt kellett távoznia. Az a hét elején derült ki, hogy különféle bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja az ügyészség Pásztor Miklóst.
Az országos rendőrfőkapitány azonnali hatállyal felmentette beosztásából Pásztor Miklós nyíregyházi rendőrkapitányt - közölte az MTI-vel Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken. Csütörtökön "az országos főkapitány indoklás nélkül visszavonta a vezetői megbízatását a nyíregyházi kapitánynak" - mondta.

Főnyomozó, vagy osztályvezető lehet Pásztor

Garamvölgyi elmondta, hogy a szolgálati törvényben foglaltak szerint más megbízatást is felajánlottak neki: a két - megyei - lehetőség közül az egyik egy osztályvezetői, a másik egy kiemelt főnyomozói beosztás. A felmentett kapitány, még nem reagált a felajánlára. A megyei főkapitány a tiszavasvári kapitányság vezetőjét bízta meg határozatlan időre a megürült poszt betöltésével; a tisztséget pályázat útján töltik be véglegesen.

A szóvivő nem tudott nyilatkozni a Népszava azon információjával kapcsolatban, hogy "viselt" ügyek állnának a menesztés hátterében, arról azonban, hogy a most felmentett kapitánnyal kapcsolatos, "meglepő adatokat és információkat tartalmazó jelentést kapott Bene László országos rendőrfőkapitány a napokban", Garamvölgyi László azt mondta, "itt semmi összefüggés nincs semmivel", így az ügyészségi vizsgálattal sem.

Július óta nyomoznak

A Legfőbb Ügyészség szóvivője július 6-án közölte az MTI-vel, hogy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal többrendbeli hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt két nyíregyházi rendőrt vett őrizetbe. Borbély Zoltán egy nappal későbbi közlése szerint az ügyben három gyanúsított van, köztük Pásztor Miklós ezredes, Nyíregyháza rendőrkapitánya és helyettese; utóbbi ellen államtitoksértés, közokirat-hamisítás, valamint lopás vétsége, a harmadik személy, egy rendőrségi beosztott ellen lopás és lőfegyverrel való visszaélés vétsége miatt indult eljárás.

Rendőri vezetők "viselt dolgai"

A Népszava pénteki cikke szerint Pásztorral szemben az a gyanú merült fel, hogy két polgármester, illetve egy nyíregyházi fideszes képviselő számára is kedvezményeket biztosított különböző szabálysértési eljárásokban. A lap szerint Lauter Sándor, az őrizetben lévő helyettes kapitány körözési és eltűnési jegyzőkönyvek meghamisításában vett részt.

A Népszava állítja, Lauterrel szemben felmerült az is, hogy feltörte egyik beosztottja szekrényét és onnan petárdákat tulajdonított el. Hasonlóan súlytalan vádakat fogalmazott meg Pásztorral szemben egy állítólagos levélre hivatkozva - amit az országos főkapitányhoz is eljuttattak - a lap, amiben azt állítják például, hogy a menesztett rendőrkapitány országos napilapokban fellelhető szex-hirdetésekre válaszolt szolgálati telefonján.