Mátyás
-6 °C
1 °C

Már nem vagyunk világelsők öngyilkosságban

2003.03.25. 09:38
A nyolcvanas években százezer lakosból évente negyvenöten, most harmincnál is kevesebben követnek el öngyilkosságot - derült ki a Népszabadság által kedden ismertetett országos egészségügyi felmérésből. A fiatalokból hiányzik a bizalom, és hajlamosak a depresszióra. A megkérdezettek 85 százaléka elégedett a háziorvosi ellátással, de a kórházi ellátást csak 65 százalékuk tartja elfogadhatónak.
Az Oktatási Minisztérium által készített jelentésről Kopp Mária, a Magatartás-tudományi Intézet igazgatónője a napilapnak elmondta, hogy a nyolcvanas években sokkal többen vetettek véget önkezükkel életüknek, mint ma: korábban százezer lakosból negyvenöten lettek öngyilkosok évente, jelenleg harmincan, vagyis már nem számítunk világelsőnek.

Ma Magyarországon a legtöbben mozgásszervi, szív- és érrendszeri betegségek, diabetes mellitus, gyomor- és bélrendszeri betegségek, depresszió és allergiás betegségek miatt álltak kezelés alatt - közli a Népszabadság.

A felmérés szerint az emberek 86 százaléka elégedett a háziorvosi szolgáltatással, a kórházi ellátást viszont csak 65 százalékuk ítéli megfelelőnek.

Depresszió

Külön vizsgálták a dohányzás és a kóros mennyiségű alkoholfogyasztás okait a fiatal lakosok körében. Megállapították, hogy azok a fiatalok, akik nehezen birkóznak meg érzelmi problémáikkal, hajlamosak a depresszióra, és hiányzik belőlük a bizalom, jóval gyakrabban lesznek valamely káros szenvedély rabjai. A depresszió viszont az idősek körében a leggyakoribb, előfordulása az életkorral egyenesen arányosan növekszik.

Módszertan

A Hungarostudy 2002 nevű országos egészségfelmérést az Oktatási Minisztérium a középkorú magyar népesség idő előtti elhalálozásának és egészségromlásának megelőzését célzó programja keretében készítették el. A kérdőíves felmérés során 12634 embert - 5654 férfit és 6980 nőt -, kerestek fel otthonukban, akik körülbelül háromszáz kérdésre válaszoltak.