Henrik, Roland, Örkény
16 °C
30 °C

Húsz éve lőtték le John Lennont

2000.12.09. 16:28
John Lennon halálának húszadik évfordulójára emlékezve több száz rajongó gyűlt össze New Yorkban annak a helynek a közelében, ahol az egykori Beatles együttes legendás énekesét agyonlőtte Mark Chapman.
Dacolva a hideggel, virágokat és mécseseket helyeztek el a Central Parkban lévő "Strawberry Fields" nevet viselő emlékmű körül, valamint Lennon háza előtt.

John Lennont 1980. december 8-án lőtte le Mark Chapman. Az öt lövés végzetesnek bizonyult, Lennon néhány perc leforgása alatt meghalt.

Virrasztás Lennon emlékére

John Peace
A megemlékezők tömege a lövés pillanatától, 22 óra 50 perctől egyperces néma csönddel adózott Lennon emlékének, majd a halál beálltának megállapítása percében, 23 óra 7 perckor mécsesek ezreit gyújtották meg.

A rajongók már kora délelőtt elkezdtek gyülekezni a Central Parkban, hogy részt vegyenek a John Lennon emlékére minden évben hagyományosan megszervezett virrasztáson.

New York város önkormányzata azonban arra kérte a őket, hogy legkésőbb éjfél körül térjenek haza otthonukba, mivel a park éjjel egy órakor bezár. Ez nem kis méltatlankodást váltott ki a szervezőkből, hiszen úgy tervezték, hogy reggelig fognak virrasztani.

New York város egyébként nem tartott hivatalos megemlékezést John Lennon halálának évfordulója alkalmából. Lennon idén lett volna 60 éves.