Gusztáv
3 °C
7 °C

Felvágta saját és kétéves kisfia ereit

2006.09.14. 12:19
Végezni akart önmagával és gyermekével egy budapesti nő. A nő, a sikertelen ön- és gyermekgyilkosság után a kórházban vetett véget életének. A gyermek életben maradt.

Gyermeke, majd önmaga életére tört szerdán este egy budapesti nő, közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön. A 36 éves S-né S. Zsuzsanna magánéleti problémák miatt felvágta a saját, illetve kétéves kisfia ereit.

A két sérültre a nő élettársa talált rá a Budaörsi Repülőtér környékén, a férfi a Szent János kórházba szállíttatta hozzátartozóit, tudta meg az Index. S. Zsuzsannát és kisfiát azonnal megműtötték, állapotuk még késő éjjel is súlyos, életveszélyes volt.

A Szent János kórház traumatológiájára szállították be a nőt
A Szent János kórház traumatológiájára szállították be a nőt

A feltehetőleg sokkos állapotban lévő nőt nem sikerült visszatartani az öngyilkosságtól, miután bekerült a kórházi osztályra, felkelt, kiment a folyosóra és az egyik ablakon kivetette magát és feltehetőleg nyakát szegte a betonon.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya emberölés kísérlete miatt indított az anya ellen büntetőeljárást. Ez utóbbit az elkövető halála miatt feltehetőleg megszüntetik, mondta az Indexnek Beluzsárné Belicza Andrea törzszászlós, a Pest megyei rendőrség sajtósa.

Az emeleti folyosó ablaka
Az emeleti folyosó ablaka

A tragédia részleteinek tisztázása még javában zajlik, a Pest megyei rendőrség folyamatosan hallgatja ki a hozzátartozókat és a szóba jöhető tanúkat. A BRFK külön közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az öngyilkosság körülményeit, az egy hónapig tartó vizsgálat minden részletre kiterjed majd, mondta az Indexnek a BRFK sajtóügyeletese.

Nem vigyáztak rá

Úgy értesültünk a helyszínen, hogy a kórtermet - ahova a nőt a műtét után szállították - rendőrök őrizték, de az asszony ennek ellenére ki tudott hajnalban szökni, majd az első emeleti folyosó ablakából végül levetette magát.

A Szent János kórház traumatológiájának azon az osztályán két ápoló volt szerda éjjel műszakos, és értesüléseink szerint a kórterem ajtajában két rendőr teljesített szolgálatot - mint a legtöbb olyan esetben, ha kórházban köt ki egy rendőrségi eljárás alatt álló elkövető.

Felvetődik tehát a kérdés, kinek a felelőssége volt, hogy a nő észrevétlenül kiszökhetett, kijátszva az ott lévők éberségét, elkerülve az éjszakás kórházi dolgozók figyelmét.

A zuhanás itt ért véget
A zuhanás itt ért véget

Beluzsárné Belicza Andrea az Indexet úgy tájékoztatta, hogy nem kettő, csupán egy - budaörsi - rendőr tartózkodott szerdáról csütörtökre virradó éjjel a kórházban, az ő feladata annyi volt, hogy megtudja: kihallgatható állapotban van-e a nő, aki a műtét miatt altatásban volt. Amint az orvosok szóltak volna, hogy megkezdhető a nő kikérdezése, ő értesítette volna a nyomozókat.

"Nem felelős a történtekért, mert nem rendelték el a nő kórházi őrzését" - mondta a Pest megyei rendőrség sajtósa. Kórházi őrizetre olyankor kerül sor, ha a kérdéses személy őrizetbe vételi intézkedés hatálya alatt áll, azaz ha nem szorulna kórházi ellátásra, akkor 72 órás őrizetben ülne a rendőrségi fogdában, magyarázta.

Őrizetbe vételi intézkedésre azért nem került sor, mert nem volt rá mód: a rendőrséget csak azután értesítették a történtekről, hogy a nőt és gyermekét kórházba vitték.

Végletekig elszánt

Megkérdeztük a helyszínen dr. Kiss Jenőt, az osztály vezető főorvosát, hogy miképp történhetett meg a tragédia, de ő csak annyit mondott, hogy forduljunk kérdéseinkkel a kórház vezetőihez. Az orvosigazgatótól emailban kértünk tájékoztatást, de egyelőre még nem válaszoltak kérdéseinkre, így nem tudjuk, hogy kellett-e volna, lehetett-e volna folyamatos felügyeletet biztosítani a sikertelen öngyilkosság után műtéti altatásból ébredő nőnek.

Az ugyanis szinte bizonyos, hogy a nő végletekig elszánt, zaklatott lelkiállapotban követte el tettét - ezzel egyébként az általunk megkérdezett, de a nyilvánosságot nem vállaló kórházi dolgozók is egyetértenek. A magánéleti konfliktusok, az öngyilkossági és gyilkossági kísérlet, a műtéti altatás esetleges negatív pszichés következményei együtt vezethettek a csütörtök hajnali kórházi tragédiához, ami valószínűleg megelőzhető lett volna, ha van aki vigyáz rá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!