Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felvágta saját és kétéves kisfia ereit

2006.09.14. 12:19
Végezni akart önmagával és gyermekével egy budapesti nő. A nő, a sikertelen ön- és gyermekgyilkosság után a kórházban vetett véget életének. A gyermek életben maradt.

Gyermeke, majd önmaga életére tört szerdán este egy budapesti nő, közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön. A 36 éves S-né S. Zsuzsanna magánéleti problémák miatt felvágta a saját, illetve kétéves kisfia ereit.

A két sérültre a nő élettársa talált rá a Budaörsi Repülőtér környékén, a férfi a Szent János kórházba szállíttatta hozzátartozóit, tudta meg az Index. S. Zsuzsannát és kisfiát azonnal megműtötték, állapotuk még késő éjjel is súlyos, életveszélyes volt.

A Szent János kórház traumatológiájára szállították be a nőt
A Szent János kórház traumatológiájára szállították be a nőt

A feltehetőleg sokkos állapotban lévő nőt nem sikerült visszatartani az öngyilkosságtól, miután bekerült a kórházi osztályra, felkelt, kiment a folyosóra és az egyik ablakon kivetette magát és feltehetőleg nyakát szegte a betonon.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya emberölés kísérlete miatt indított az anya ellen büntetőeljárást. Ez utóbbit az elkövető halála miatt feltehetőleg megszüntetik, mondta az Indexnek Beluzsárné Belicza Andrea törzszászlós, a Pest megyei rendőrség sajtósa.

Az emeleti folyosó ablaka
Az emeleti folyosó ablaka

A tragédia részleteinek tisztázása még javában zajlik, a Pest megyei rendőrség folyamatosan hallgatja ki a hozzátartozókat és a szóba jöhető tanúkat. A BRFK külön közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az öngyilkosság körülményeit, az egy hónapig tartó vizsgálat minden részletre kiterjed majd, mondta az Indexnek a BRFK sajtóügyeletese.

Nem vigyáztak rá

Úgy értesültünk a helyszínen, hogy a kórtermet - ahova a nőt a műtét után szállították - rendőrök őrizték, de az asszony ennek ellenére ki tudott hajnalban szökni, majd az első emeleti folyosó ablakából végül levetette magát.

A Szent János kórház traumatológiájának azon az osztályán két ápoló volt szerda éjjel műszakos, és értesüléseink szerint a kórterem ajtajában két rendőr teljesített szolgálatot - mint a legtöbb olyan esetben, ha kórházban köt ki egy rendőrségi eljárás alatt álló elkövető.

Felvetődik tehát a kérdés, kinek a felelőssége volt, hogy a nő észrevétlenül kiszökhetett, kijátszva az ott lévők éberségét, elkerülve az éjszakás kórházi dolgozók figyelmét.

A zuhanás itt ért véget
A zuhanás itt ért véget

Beluzsárné Belicza Andrea az Indexet úgy tájékoztatta, hogy nem kettő, csupán egy - budaörsi - rendőr tartózkodott szerdáról csütörtökre virradó éjjel a kórházban, az ő feladata annyi volt, hogy megtudja: kihallgatható állapotban van-e a nő, aki a műtét miatt altatásban volt. Amint az orvosok szóltak volna, hogy megkezdhető a nő kikérdezése, ő értesítette volna a nyomozókat.

"Nem felelős a történtekért, mert nem rendelték el a nő kórházi őrzését" - mondta a Pest megyei rendőrség sajtósa. Kórházi őrizetre olyankor kerül sor, ha a kérdéses személy őrizetbe vételi intézkedés hatálya alatt áll, azaz ha nem szorulna kórházi ellátásra, akkor 72 órás őrizetben ülne a rendőrségi fogdában, magyarázta.

Őrizetbe vételi intézkedésre azért nem került sor, mert nem volt rá mód: a rendőrséget csak azután értesítették a történtekről, hogy a nőt és gyermekét kórházba vitték.

Végletekig elszánt

Megkérdeztük a helyszínen dr. Kiss Jenőt, az osztály vezető főorvosát, hogy miképp történhetett meg a tragédia, de ő csak annyit mondott, hogy forduljunk kérdéseinkkel a kórház vezetőihez. Az orvosigazgatótól emailban kértünk tájékoztatást, de egyelőre még nem válaszoltak kérdéseinkre, így nem tudjuk, hogy kellett-e volna, lehetett-e volna folyamatos felügyeletet biztosítani a sikertelen öngyilkosság után műtéti altatásból ébredő nőnek.

Az ugyanis szinte bizonyos, hogy a nő végletekig elszánt, zaklatott lelkiállapotban követte el tettét - ezzel egyébként az általunk megkérdezett, de a nyilvánosságot nem vállaló kórházi dolgozók is egyetértenek. A magánéleti konfliktusok, az öngyilkossági és gyilkossági kísérlet, a műtéti altatás esetleges negatív pszichés következményei együtt vezethettek a csütörtök hajnali kórházi tragédiához, ami valószínűleg megelőzhető lett volna, ha van aki vigyáz rá.