Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Egy fémcsővel a hasában szenvedett öt éven át egy nő

2008.07.05. 12:01
Gyakran olyan erős fájdalmai voltak annak a mosonmagyróvári asszonynak, akinek műtét közben egy fémcsövet felejtettek műtét közben 2003-ban a hasában, hogy a kocsiból sem tudott kiszállni. Most legalább 21 millió forint kárpótlást szeretne kínjaiért cserébe, ám a kórház ennek a hetedét ajánlotta. Most bíróság elé kerül az ügy.

Öt évig lapult egy tizenöt centis fémcső egy mosonmagyaróvári fiatal nő hasüregében, miután a helyi Karolina Kórházban egy méhen kívüli terhesség miatt megoperálták, írja a Kisalföld. Miután a műtétet követően sem múltak a fájdalmai, Mild Valéria orvostól orvosig járt az elmúlt évek alatt.

"Az operációt követő időszakban az orvosok azzal nyugtattak, hogy ez a fájdalom ilyenkor természetes és magától elmúlik majd. Ennek ellenére továbbra és egyre erősebben gyötörtek a rosszullétek, sokszor még az autóból sem tudtam kiszállni", mondta Mild Valéria a Kisalföldnek. Ám hiába járt az utóbbi években kórházakba, orvosi magánrendelésekre, sőt még természetgyógyászhoz is, senki nem tudott segíteni. Sőt a helyzet csak súlyosbodott.

Az asszonynak ugyanis a rengeteg fájdalomcsillapító miatt nyelőcső fekélye is lett. Végül idén tavasszal a Karolina Kórház nőgyógyászatán diagnosztizáltak nála egy betegséget, ami a fájdalmakat okozhatja. A műtét során feltárták az érintett területet, ám az orvosok nem a gyanított kór jeleire, hanem egy tizenöt centis fémcsőre bukkantak. Ezt követően Mild Valéria kártérítést követelt az egészségügyi intézménytől, ügyvédje szerint az utóbbi évek gyötrelmei és a kezelésekre kifizetett rengeteg pénz ellensúlyozásaképpen a jogszabályok alapján legalább 21 millió forintra tarthat igényt. A kórház azonban, írja a Kisalföld, mindössze 3 millió forintot ajánlott fel, így az asszony perre viszi az ügyet.

A Karolina Kórház főigazgatója a Kisalföldnek annyit mondott: gyaníthatóan az intézményben felejtették benne Mild Valériában az úgynevezett laparoszkópos tubust. Vermes Tamás szerint egyébként a kórház méltányos kártérítési ajánlatot tett a károsultnak, s az, hogy a hölgy azt nem fogadta le, még nem zárja ki, hogy peren kívüli megegyezés szülessen az ügyben.

Amelynek kapcsán a főigazgató tovább szigorította a műtét során használt eszközök és anyagok kontrollját: kettős ellenőrzést vezettek be ezen a területen. Vermes Tamás megerősítette a Kisalföld azon információját, miszerint az operációt végző orvos és az abban részt vevő műtősnő már nem dolgozik kórházban. Ettől az esettől függetlenül már évekkel ezelőtt távoztak az intézményből.