Valér
2 °C
8 °C

Elfogták Fenyõ János gyilkosát?

2007.06.20. 15:56
Az Infó rádió és a Független Hírügynökség értesülése szerint Szerbiában elfogták azt a férfit, aki a gyanú szerint 1998-ban Budapesten meggyilkolta Fenyõ Jánost, a Vico vállalatcsoport vezetõjét.

Szerbiában elfogták azt a körözött férfit, aki a gyanú szerint 1998-ban Budapesten meggyilkolta a Vico vállalatcsoport vezetõjét, Fenyõ Jánost. Az Index nem hivatalos rendőrségi forrásokból azt hallotta, hogy a szóban forgó férfi börtönbüntetését tölti Szerbiában, és ott került a helyi rendőrök hatóság látókörébe, ők vették fel a kapcsolatot a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival.


Fenyő János és Pintér Sándor országos rendőrfőkapitány a Magyar Újságírók Országos Szövetsége 1996-os sajtóbálján

Határtalálkozó

Az Infó rádió értesülései szerint magyar nyomozók utaznak Szerbiába, ahonnan DNS-mintákat hoznak, amelyeket összevetnek a rendõrségnél lévõ mintákkal. Csontos Stefánia, a Nemzeti Nyomozó Iroda helyettes szóvivõje az Indexnek megerõsítette, hogy csütörtökön valóban tartanak határtalálkozót a két ország nyomozói, ahol folyamatban lévõ ügyekrõl tárgyalnak. Azt mondta, a megbeszélés napirendje titkos.

A Magyar Köztársaság belgárdi nagykövetsége és főkonzulátusa nem tud arról, hogy a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban bármiféle őrizetbevétel történt volna Szerbiában. Mindez azért érdekes, mert a szerb hatóságoknak jelezniük kéne, ha ez valóban így lenne. Elsősorban a főkonzulátus intézi a belügyi együttműködést, így a nagykövetségről átirányították az Index munkatársát a konzuli ügyek intézőihez. Ám az ottani ügyeleten sem tudtak az elfogásról. Annyit elmondtak még az Indexnek, hogy ha tényleg őrizetbe vettek valakit, akkor hosszadalmas kiadatási procedúra indulhat meg.


Fenyő János és Demszky Gábor főpolgármester a Magyar Újságírók Országos Szövetsége 1996-os sajtóbálján

A Független Hírügynökség szerint a magyar nyomozók azt remélik, hogy kihallgathatják a férfit, aki a felbujtóját is megnevezi.

Csütörtökön minden kiderül

Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatóhelyettese a Magyar Televízió szerdai Az Este című műsorában elmondta: ő megy csütörtökön a szerb határra, hogy a szomszédos országban dolgozó kollégákkal a rendszeres határtalálkozók keretében egyebek között a Fenyő-gyilkosság gyanúsítottjáról is egyeztessenek.

Petőfi Attila arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy mit tartalmaz a szerb rendőrök "tarsolya". Négy kérdés kerül terítékre: ellentmondó hírek érkeztek a Szerbiában elfogott férfi személyéről, aki a gyanú szerint 1998-ban Budapesten meggyilkolta a Vico vállalatcsoport vezetőjét, Fenyő Jánost. Bizonyosság azonban csütörtökre várható, és ezt a magyar szervek megosztják a közvéleménnyel.

Az NNI igazgatóhelyettese elmondta: magyar szervek három személyes kapcsolatban kértek jogsegélykérelmet a szerb hatóságoktól, de nem tudja, hogy holnap hány embert kapnak meg a határon, mint ahogy arról sincs tudomása: hány személyt fogtak el a szerb hatóságok azok közül, akik kiadatását a magyar szervek kérték. Mint Petőfi Attila elmondta az "albán szál" egyelőre csak valószínűsíthető, de bizonyosságtól még nem lehet beszélni. Pető bízik benne, hogy tárgyi bizonyítékokat is kapnak a szerb nyomozószervektől, de hogy mit: ez a holnapi találkozón dől el.

Lámpánál lőtték le

Fenyõ Jánost 1998. február 11-én, a Margit utcában lõtte le egy eddig ismeretlen elkövetõ. A médiatulajdonos autójával megállt a közlekedési lámpánál, amikor egy, a sorban mögötte álló gépkocsiból kiszállt a tettes, és egy automata fegyverrel, közvetlen közelrõl rálõtt az egykori fotósra, médiavállalkozóra.


Fenyő Jánost, a Vico Rt. elnök-vezérigazgatóját 1998. február 11-én délután lőtték agyon a II. kerületi Margit utcában

A tettes a fegyvert egy gépkocsi alá dobta, majd gyalog hagyta el a helyszínt. Sapkáját és kabátját az elkövetés helyszínétõl 50-60 méterre, a Margit körúton egy kapualjban hagyta; a nyomozók a ruházatban talált hajszálakból nyertek azonosításra alkalmas DNS-mintát.

Márciusban jogsegélykérelmet nyújtott be a szerb igazságügyi minisztériumnak a Fõvárosi Fõügyészség Fenyõ János médiavállalkozó meggyilkolása ügyében. A vádhatóság arra kérte a szerbeket, hogy segítsenek a feltételezett tettes, egy 32 éves albán férfi elfogásában, illetve szerezzenek tõle DNS-azonosításra alkalmas mintát.

A Nemzeti Nyomozó Iroda két éve azonosította a kilenc évvel ezelõtti bérgyilkosság lehetséges elkövetõjét. Mivel Magyarországon nem bukkantak nyomára, tavaly januárban nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene. A Magyar Nemzet márciusban úgy értesült, hogy a férfi olyan elzárt, "törvényen kívüli" területen él, ahová még a rendõrök sem mernek belépni.