Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nem segített a süllyedő hajónak

2006.02.07. 15:30
Egy egyiptomi komp kapitánya kedden beismerte, hogy a segítségkérés ellenére sem segített a bajba jutott és elsüllyedt el-Szalam Boccaccio 98 nevű hajónak. Döntését azzal indokolta, hogy meg akarta védeni saját utasait.

Szalah Dzsoma az egyiptomi Al-Ahram című napilapnak adott nyilatkozatában beismerte, hogy a Vörös-tengeren megsebzett hajó segítséget kért tőle, ő azonban nyugodt vizekre kormányozta hajóját, hogy elkerüljön egy „második katasztrófát”, jelentette a BBC.

„Azért döntöttem úgy, hogy nem fordulok vissza segíteni, mert meg akartam óvni a hajómon utazó 1800 utas életét” – mondta Dzsoma.

Az el-Szalam Boccaccio 98 pénteki katasztrófája közel 1000 halálos áldozatot követelt. Eddig az is kérdéses volt, hogy a bajba jutott hajó adott-e le egyáltalán segélykérő jelzést.

Dzsoma azt állítja, hogy az el-Szalam Boccaccio 98 legénysége rádión hívta a Szent Katerinát, és arra kérték, forduljon vissza és siessen a segítségükre. Dzsoma megijedt a hívástól, nem akarta, hogy elsüllyedjen a hajója, „különös tekintettel a rossz időjárási viszonyokra és a magas hullámokra”.

Dzsoma úgy oldotta meg a helyzete, hogy jelezte a környéken fellelhető hajóknak a fenyegető veszélyt, és megkérte őket, hogy segítsenek. A segélyhívás mégsem érkezett meg időben, csak hét órával a hajó süllyedése után tudták megkezdeni a mentést.

A szerencsétlenül járt komp kapitánya sem viselkedett különbül, az elsők között hagyta el a süllyedő hajót.

Mindkét hajót az egyiptomi el-Szalam Tengerhajózási Társaság üzemeltette. A társaság egyiptomi Szafaga kikötővárosában található irodáit az áldozatok feldühödöt rokonai hétfőn megrohamozták.