Mihály
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Tűz pusztít a Fertő-tónál

2002.01.07. 11:49
Feltételezhetően osztrák területről terjedtek át azok a lángok, amelyek vasárnap este fellobbantották a nádast a Fertő-tónál.
Tűz pusztít vasárnap este óta a Fertő-tavi nádasban Balf és Fertőrákos között; a tűzoltóságnak hétfő délelőttig nem kellett beavatkoznia, mivel a lángok a szárazföldtől messze eső Püspökszigeten lobbantak fel - közölte az MTI érdeklődésére hétfőn a soproni tűzoltóság parancsnoka. Kovács János alezredes elmondta: a tűz okát nem ismerik.

Feltételezhetően osztrák területről terjedtek át a lángok - vélekedett. A tűzoltóság elrendelte a készültséget. Az utolsó jelzést hétfőn reggel kaptuk, amely szerint visszamaradt parázs újból lángot fogott a terület zsombékos részén - közölte a tűzoltóparancsnok. Az alezredes kifejtette: a nádtüzet a Fertő-tavon az esetek többségében a természet oltja el, hiszen a nád nem egybefüggő, csatornák és szabad vízfelületek szabdalják, amelyek megakadályozzák a tűz továbbterjedését. A Magyarországhoz tartozó Püspökszigeten egyébként semmiféle építmény nincs.

A sziget több kilométerre fekszik a szárazföldtől, így az ott lévő építményeket nem veszélyezteti. A legutóbb a karácsonyi és a szilveszteri ünnep között volt tűz a Fertő-tavi nádasban.