István, Vajk
17 °C
34 °C

Nőtt a szalmonellafertőzöttek száma

2002.05.06. 10:57
Hétfőig nőtt a pécsi szalmonellafertőzés betegeinek száma, de az ápoltak állapota folyamatosan javul. A szalmonellafertőzést okozó ételt készítő cég szerint nem az ő hibájuk, hogy baj történt.
Negyvenháromra nőtt a pécsi szalmonellafertőzés betegeinek száma - tudta meg a HavariaPress. A betegek pénteken, a Pécsi Zeneiskola 50 éves jubileumára szervezett rendezvényen fertőződtek meg. Köztük van egy hat hónapja állapotos kismama is.

A rendezők hibája?

A rendezvényen felszolgált hidegkonyhai ételeket szállító étterem konyháját szombat este bezáratta az ÁNTSZ. A vendéglátó-ipari egység tulajdonosai azt állítják: a rendezők túl korán tálalták fel az ételt, ami az ünnepség elhúzódása miatt a nagy melegben fertőződött meg.

A betegek közül huszonötöt a pécsi kórházban ápolnak. A rendezvényre 150 fő volt hivatalos.

- Feltehetőleg a rendezvényen elfogyasztott kaszinótojás és franciasaláta okozta a szalmonellára utaló tüneteiket - közölte a Baranya megyei kórház fertőző osztályának ügyeletes orvosa.

Javul a betegek állapota

A magas lázzal, hasmenéssel és hányással járó betegség panaszaival hétvégén 39-en jelentkeztek az ambulancián, közülük 23-at vettek fel kórházi kezelésre, a többiek otthon gyógyulnak. Az ápoltak többsége infúziót is kapott a szervet folyadékveszteségének pótlására, s valamennyiük állapota jelentősen javult, de várhatóan csak a hét elején hagyhatják el a kórházat.

Hétfőn az ügyeletes orvos az Index kérdésére elmondta: minden beteg állapota javul, jelenleg 26 beteget ápolnak, akik közül a legtöbb 1-2 napon belül hazamehet. Három olyan fertőzött van az osztályon, akik még mindig kapják az infúziót, de az ő állapotuk sem életveszélyes.