Erzsébet
1 °C
4 °C

Nőtt a szalmonellafertőzöttek száma

2002.05.06. 10:57
Hétfőig nőtt a pécsi szalmonellafertőzés betegeinek száma, de az ápoltak állapota folyamatosan javul. A szalmonellafertőzést okozó ételt készítő cég szerint nem az ő hibájuk, hogy baj történt.
Negyvenháromra nőtt a pécsi szalmonellafertőzés betegeinek száma - tudta meg a HavariaPress. A betegek pénteken, a Pécsi Zeneiskola 50 éves jubileumára szervezett rendezvényen fertőződtek meg. Köztük van egy hat hónapja állapotos kismama is.

A rendezők hibája?

A rendezvényen felszolgált hidegkonyhai ételeket szállító étterem konyháját szombat este bezáratta az ÁNTSZ. A vendéglátó-ipari egység tulajdonosai azt állítják: a rendezők túl korán tálalták fel az ételt, ami az ünnepség elhúzódása miatt a nagy melegben fertőződött meg.

A betegek közül huszonötöt a pécsi kórházban ápolnak. A rendezvényre 150 fő volt hivatalos.

- Feltehetőleg a rendezvényen elfogyasztott kaszinótojás és franciasaláta okozta a szalmonellára utaló tüneteiket - közölte a Baranya megyei kórház fertőző osztályának ügyeletes orvosa.

Javul a betegek állapota

A magas lázzal, hasmenéssel és hányással járó betegség panaszaival hétvégén 39-en jelentkeztek az ambulancián, közülük 23-at vettek fel kórházi kezelésre, a többiek otthon gyógyulnak. Az ápoltak többsége infúziót is kapott a szervet folyadékveszteségének pótlására, s valamennyiük állapota jelentősen javult, de várhatóan csak a hét elején hagyhatják el a kórházat.

Hétfőn az ügyeletes orvos az Index kérdésére elmondta: minden beteg állapota javul, jelenleg 26 beteget ápolnak, akik közül a legtöbb 1-2 napon belül hazamehet. Három olyan fertőzött van az osztályon, akik még mindig kapják az infúziót, de az ő állapotuk sem életveszélyes.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?